Składniki:

  • 300 gramów wędzonego boczku
  • 2 kilogramy ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki majeranku
  • 4 listki majeranku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz



Od zawsze lubiliśmy babkę ziemniaczaną. Nie tylko za smak, ale także za sposobów jej przygotowania. Owszem, nie jest to łatwa potrawa. Łatwo ją zepsuć (chociażby dodając zbyt wiele przypraw). Wymaga też sporo tarcia – pozdrawiamy wszystkich, którzy trą ziemniaki na babkę ziemniaczaną. Żmudna, ale także wdzięczna potrawa, która w Polsce uznawana jest za synonim kulinarnej tradycji. My także tak na nią spoglądamy.



Wprawdzie nie jest łatwa w przygotowaniu, wymaga wiele pracy i kulinarnych tricków, to i tak polecamy ją na domowy obiad! Oto sprawdzony przepis na babkę ziemniaczaną, z którym to danie na pewno się Wam uda!

      • Etap 1: Obieramy boczek i cebule, po czym kroimy w drobną kostkę. Boczek ląduje na rozgrzanej patelni. Po chwili wrzucamy na nią także cebule, aby je zeszklić.
      • Etap 2: Czas na ulubiony etap – tarcie ziemniaków. Obieramy je i ścieramy na tarce. Możemy posłużyć się także maszynką (opcja dla leniwych lub zaradnych). Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach.



      • Etap 3: Podczas ścierania ziemniaków wydostanie się z nich nadmiar wody. Po starciu należy wodę delikatnie usunąć (najlepiej odlać), ale nie wyciskając masy ziemniaczanej!
      • Etap 4: Masę ziemniaczaną mieszamy z usmażonym boczkiem i cebulą. Mieszamy, dodając jajka, mąkę, posiekany czosnek i przyprawy. Po dodaniu wszystkich składników dokładnie mieszamy masę.
      • Etap 5: Smarujemy masłem formę do pieczenia, po czym wlewamy na nią masę ziemniaczaną. Przed wstawieniem do piekarnika delikatnie wygładzamy wierzch babki.
      • Etap 6: Babkę ziemniaczaną pieczemy przez półtorej godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Podajemy ciepłą, z dodatkiem śmietany i listkami majeranku jako dekoracją

 

babka ziemniaczana

Tak oto powstaje babka ziemniaczana, która zadowoli każdego obiadożercę! Plusem tej potrawy jest możliwość podgrzania jej na patelni – chrupka babka ziemniaczana także jest pyszna.

Zapraszamy do gotowania i smakowania!

Oceń przepis

recipe image
Nazwa:
Przepis na Babkę ziemniaczaną



Czas przygotowania:

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook