Składniki:
- Do ciasta:
- 500 gramów mąki
- 150 mililitrów ciepłego mleka
- 150 mililitrów ciepłej wody
- 15 gramów drożdży w kostce
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- Do farszu:
- 500 gramów mięsa mielonego (wieprzowego)
- 1 łyżka przyprawy chińskiej
- 1 pęczek dym (biała część)
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 5 łyżek sosu tabasco
Dziś zawędrujemy do Chin, przygotowując Baozi, czyli tak zwane chińskie bułeczki z farszem. Doskonałe jako przystawka, ale uwaga – bardzo zdradzieckie. Są syte, więc spełnią swoją rolę także jako danie główne.




Based on 2 Review(s)
Są łatwe w przygotowaniu, szybko się je przyrządza, świetnie smakują i co najważniejsze – przenoszą w klimaty kuchni azjatyckiej. Przepis na Baozi – chińskie bułeczki zasmakuje każdemu!
- Etap 1: Zaczynamy od ciasta. Mieszamy mleko z wodą, dodajemy cukier i drożdże do rozpuszczenia. Odstawiamy na parę minut.
- Etap 2: W misce powinna znaleźć się mąka i sól. Po wymieszaniu dodajemy rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy ciasto (w razie potrzeb dodajemy wodę) i odstawiamy pod przykryciem na pół godziny.
- Etap 3: W tym czasie przygotujemy farsz. Rozgrzewamy patelnię z olejem, wrzucamy na nią dymkę (pokrojoną w plasterki) i pokrojoną w kostkę cebulę. Po chwili dodajemy ocet balsamiczny i mieszamy. Smażymy aż warzywa nabiorą złocistego koloru.
- Etap 4: Po kilku minutach do warzyw na patelni dodajemy mięso mielone i sos tabasco. Wszystko dokładnie mieszamy – uwaga na mięso, nie powinno zbijać się w grudki.
- Etap 5: Po około 10 minutach smażenia zdejmujemy farsz z ognia i odstawiamy do przestygnięcia. Teraz czas na ciasto – rozwałkowujemy je na grubość około 5 milimetrów, po czym wycinamy kółka o średnicy minimum 10 centymetrów.
- Etap 6: Gdy farsz przestygnie, nakładamy na środek okręgów z ciasta drożdżowego farsz (po 2 łyżeczki), po czym zawijamy brzegi do góry. Gdy chińskie bułeczki Baozi są gotowe – gotujemy je na parze przez około kwadrans.
Tak oto w prosty sposób, dzięki chińskim bułeczkom przenieśliśmy się do Chin!
Smacznych Baozi!
Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Baozi
Czas przygotowania:
Średnia ocena:





Jestem nowicjuszem, a mimo problemów udało mi się je ugotować. Ja zrobiłem nieco większą ilość dobierając proporcje na oko. Zużyłem przy tym niemal 1kg mąki zanim ciasto przestało się wreszcie kleić. Ale rezultat końcowy pozytywnie mnie zaskoczył. Wszystkich chętnych (szczególnie nie wprawionych w gotowaniu) ostrzegam: chcąc je zrobić zadbajcie o dużą ilość wolnego czasu. Mnie przygotowanie zajęło 3 godziny + godzina sprzątania. Nie mniej byłem bardzo dumny z moich Baozi. 🙂
Mąką się nie przejmuj, podobnie mieliśmy z ciastem drożdżowym, gdy przygotowywaliśmy je po raz pierwszy 😉