Składniki:

  • Do ciasta:
  • 500 gramów mąki
  • 150 mililitrów ciepłego mleka
  • 150 mililitrów ciepłej wody
  • 15 gramów drożdży w kostce
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • Do farszu:
  • 500 gramów mięsa mielonego (wieprzowego)
  • 1 łyżka przyprawy chińskiej
  • 1 pęczek dym (biała część)
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 5 łyżek sosu tabasco



Dziś zawędrujemy do Chin, przygotowując Baozi, czyli tak zwane chińskie bułeczki z farszem. Doskonałe jako przystawka, ale uwaga – bardzo zdradzieckie. Są syte, więc spełnią swoją rolę także jako danie główne.



Są łatwe w przygotowaniu, szybko się je przyrządza, świetnie smakują i co najważniejsze – przenoszą w klimaty kuchni azjatyckiej. Przepis na Baozi – chińskie bułeczki zasmakuje każdemu!

      • Etap 1: Zaczynamy od ciasta. Mieszamy mleko z wodą, dodajemy cukier i drożdże do rozpuszczenia. Odstawiamy na parę minut.
      • Etap 2: W misce powinna znaleźć się mąka i sól. Po wymieszaniu dodajemy rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy ciasto (w razie potrzeb dodajemy wodę) i odstawiamy pod przykryciem na pół godziny.



      • Etap 3: W tym czasie przygotujemy farsz. Rozgrzewamy patelnię z olejem, wrzucamy na nią dymkę (pokrojoną w plasterki) i pokrojoną w kostkę cebulę. Po chwili dodajemy ocet balsamiczny i mieszamy. Smażymy aż warzywa nabiorą złocistego koloru.
      • Etap 4: Po kilku minutach do warzyw na patelni dodajemy mięso mielone i sos tabasco. Wszystko dokładnie mieszamy – uwaga na mięso, nie powinno zbijać się w grudki.
      • Etap 5: Po około 10 minutach smażenia zdejmujemy farsz z ognia i odstawiamy do przestygnięcia. Teraz czas na ciasto – rozwałkowujemy je na grubość około 5 milimetrów, po czym wycinamy kółka o średnicy minimum 10 centymetrów.
      • Etap 6: Gdy farsz przestygnie, nakładamy na środek okręgów z ciasta drożdżowego farsz (po 2 łyżeczki), po czym zawijamy brzegi do góry. Gdy chińskie bułeczki Baozi są gotowe – gotujemy je na parze przez około kwadrans.

baozi

Tak oto w prosty sposób, dzięki chińskim bułeczkom przenieśliśmy się do Chin!

Smacznych Baozi!

 

Oceń przepis

recipe image
Nazwa:
Przepis na Baozi



Czas przygotowania:
Średnia ocena:
2.51star1star1stargraygray Based on 2 Review(s)

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook