Składniki:
- 5 pęt surowej białej kiełbasy
- 40 dekagramów kapusty kiszonej
- 14 plastrów boczku
- 6 ziemniaków
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 4 jajka
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- pieprz
- sól
- olej
Z racji tego, że Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, postanowiliśmy na łamach naszego portalu opisać jedną z potraw, którą zawsze przygotujemy w święta. To biała kiełbasa po wiejsku, a raczej fantazja kulinarna na temat białej kiełbasy, która znacznej części Polaków kojarzy się właśnie ze Świętami Wielkanocnymi.




Based on 1 Review(s)
Tym razem na naszym świątecznym stole zagości kiełbasa w otoczeniu bekonu i kapusty kiszonej. Jak widać na zdjęciach, przepis na białą kiełbasę po wiejsku wprowadza małe urozmaicenie, ale nie tak duże, aby nie móc kojarzyć tej potrawy właśnie z Wielkanocą. Jeżeli więc chcecie zmienić nieco swoje tradycyjne przepisy i przygotować coś nowego, ale jednocześnie nadal pozostającego w otoczce kulinarnej świąt – zapraszamy do gotowania!
- Etap 1: Myjemy i obieramy marchew. Ścieramy ją na tarce i dodajemy do garnka. Kroimy kapustę kiszoną i dodajemy ją do marchewki. Mieszamy warzywa, dodając sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Przykrywamy garnek, dolewamy odrobinę przegotowanej wody i gotujemy przez około 10 minut, co jakiś czas dokładnie mieszając.
- Etap 2: Podczas gotowania kapusty, obieramy i kroimy cebulę w piórka. Rozgrzewamy patelnię i szklimy cebulę. Obieramy ziemniaki i gotujemy je w osolonej wodzie (gotujemy do momentu, aż ziemniaki zmiękną – mają być półtwarde!).
- Etap 3: Gdy ziemniaki będą gotowe, wyjmujemy je z garnka i kroimy w plastry. Teraz smarujemy olejem naczynie żaroodporne i układamy warstwy. Na spód ugotowaną kapustę kiszoną z dodatkami, później plastry ziemniaków, a na końcu smażoną cebulę.
- Etap 4: Została nam jeszcze jedna warstwa – biała kiełbasa. Pęta kiełbasy nakłuwamy widelcem i owijamy boczkiem, po czym układamy w naczyniu żaroodpornym.
- Etap 5: Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza i pieczemy potrawę przez około godzinę. Kwadrans przed końcem możemy wyjąć potrawę z piekarnika i bić na kiełbasę kilka jajek.
Pyszna kulinarna wariacja na temat Wielkanocy to właśnie biała kiełbasa z bekonem i kiszoną kapustą! Mamy nadzieję, że polubicie nową odmianę kiełbasy i będziecie ją przygotowywać podczas świąt!
Korzystając z okazji, życzymy Wam ciepłych, spokojnych i pogodnych świąt oraz tradycyjnie smacznego!
Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Białą kiełbasę po wiejsku
Czas przygotowania:
Średnia ocena:




