Składniki:

  • 3 główki kapusty (młodej)
  • 3 pęta kiełbasy (wędzonej)
  • 5 łyżek keczupu (pikantnego)
  • 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 1 kilogram mięsa wieprzowego
  • 2 słoiczki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka przyprawy do bigosu
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • pieprz
  • sól



Bigos – znana polska potrawa, w której lubuje się 3/4 narodu (statystyka niczym nie potwierdzona). My wprawdzie nie należymy do koneserów bigosu, którzy z zamkniętymi oczami umieliby wymienić wszystkie składniki tej staropolskiej potrawy, ale nie powiemy, że nie lubimy pysznej kapusty z dodatkiem mięsa i aromatycznych przypraw. Tak, to właśnie bigos z młodej kapusty – naszym zdaniem jedna z najlepszych polskich potraw.

Niektórzy twierdzą, że przygotowanie bigosu to trudne zdanie, że trzeba całego dnia, aby ugotować kapustę. Niekoniecznie, pokażemy alternatywny przepis na bigos z młodej kapusty, który gotuje się szybko i który smakuje tak samo (lub zdaniem niektórych osób nawet lepiej), niż bigos gotowany po staropolsku. Oczywiście nie mamy nic przeciwko tradycji – lubimy eksperymenty na tle regionalnych potraw, którymi możemy się z Wami dzielić. Oto jeden z nich – bigos z młodej kapusty:

  • Etap 1: Gotujemy mięso w wodzie, którą uprzednio osoliliśmy (nie za dużo). Wyjmujemy z wody i gdy ostygnie – kroimy. Kapustę kroimy w cienkie paski. Wrzucamy ją do garnka, po czym wlewamy 2 szklanki wody. Gdy woda odparuje, dolewamy wodę do momentu, aż przykryje całą kapustę.
  • Etap 2: Bigos doprawiamy i gotujemy przez około godzinę pod przykryciem. W tym czasie kroimy kiełbasę i podsmażamy na patelni (bez oleju). Mieszamy razem z pokrojonym mięsem i dodajemy do gotującej się kapusty.



  • Etap 3: Finalny etap – dodajemy resztę składników do bigosu, dokładnie mieszamy (jeżeli woda odparowała, dolewamy odrobinkę) i zostawiamy na ogniu jeszcze przez 15 minut. 

 bigos z mlodej kapusty

Prawda, że proste danie? A jakie pyszne – tak, to cała magia bigosu z młodej kapusty, który już czeka, aż podacie go na najbliższym obiedzie.

Smacznego bigosu i miłego gotowania!

 

Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Bigos z młodej kapusty
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
no rating Based on 0 Review(s)

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook