Składniki:
- 3 główki kapusty (młodej)
- 3 pęta kiełbasy (wędzonej)
- 5 łyżek keczupu (pikantnego)
- 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
- 1 kilogram mięsa wieprzowego
- 2 słoiczki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka przyprawy do bigosu
- 3 łyżki posiekanego koperku
- pieprz
- sól
Niektórzy twierdzą, że przygotowanie bigosu to trudne zdanie, że trzeba całego dnia, aby ugotować kapustę. Niekoniecznie, pokażemy alternatywny przepis na bigos z młodej kapusty, który gotuje się szybko i który smakuje tak samo (lub zdaniem niektórych osób nawet lepiej), niż bigos gotowany po staropolsku. Oczywiście nie mamy nic przeciwko tradycji – lubimy eksperymenty na tle regionalnych potraw, którymi możemy się z Wami dzielić. Oto jeden z nich – bigos z młodej kapusty:
- Etap 1: Gotujemy mięso w wodzie, którą uprzednio osoliliśmy (nie za dużo). Wyjmujemy z wody i gdy ostygnie – kroimy. Kapustę kroimy w cienkie paski. Wrzucamy ją do garnka, po czym wlewamy 2 szklanki wody. Gdy woda odparuje, dolewamy wodę do momentu, aż przykryje całą kapustę.
- Etap 2: Bigos doprawiamy i gotujemy przez około godzinę pod przykryciem. W tym czasie kroimy kiełbasę i podsmażamy na patelni (bez oleju). Mieszamy razem z pokrojonym mięsem i dodajemy do gotującej się kapusty.
- Etap 3: Finalny etap – dodajemy resztę składników do bigosu, dokładnie mieszamy (jeżeli woda odparowała, dolewamy odrobinkę) i zostawiamy na ogniu jeszcze przez 15 minut.
Prawda, że proste danie? A jakie pyszne – tak, to cała magia bigosu z młodej kapusty, który już czeka, aż podacie go na najbliższym obiedzie.
Smacznego bigosu i miłego gotowania!

Świetny bigos z młodej kapusty