Składniki:

  • 60 gramów margaryny
  • 1 kilogram cebuli
  • 80 gramów drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • pół kilograma mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka soli
  • mak
  • pieprz
  • sól



Dziś zaprezentujemy Wam pyszne cebularze, czyli danie, które idealnie nadaje się dla wegetarianów, którzy lubią drożdżowe ciasto i smażoną cebulę połączoną z makiem. Przekąska ta może z powodzeniem zastąpić każdy obiad i stać się daniem głównym. Dla mięsożerców polecamy cebularze z dodatkiem mięsa mielonego. My jednak przegotowaliśmy wersję bezmięsną, aby poczuć smak cebuli i maku, który ma być motywem przewodnim tego dania. Udało się!



Oto łatwy i szybki przepis na cebularze w naszym wydaniu. Największą trudność może sprawić ciasto drożdżowe, ale gwarantujemy, że każdy, kto miął z nim styczność poradzi sobie z zadaniem.

  • Etap 1: Najważniejsze jest ciasto, które przy tej potrawie jest fundamentem. Od niego więc zaczniemy. Do dość dużej miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy margarynę i wbijamy jajko (odrobinę zostawiając na później).  Podgrzewamy mleko, ale nie gotujemy! Gdy mleko jest ciepłe, dodajemy je do miski. Teraz czas na drożdże, które rozcieramy i dodajemy razem z cukrem.
  • Etap 2: Wyrabiamy ciasto do momentu, aż nie będzie kleić się do rąk. Gdy ciasto za bardzo się klei – warto dodać odrobinę mąki. Ciasto po wyrobieniu odstawiamy na około 30 minut (przykrywając miskę).


  • Etap 3: Czas na farsz cebulowy. Obieramy kilogram cebuli (dla tych, którzy boją się płaczu polecamy w tym czasie żuć gumę – pomaga) i kroimy w drobną kostkę. Po pokrojeniu smażymy na patelni z dodatkiem oleju. Gdy cebula nabierze złotego koloru – zdejmujemy ją z ognia.
  • Etap 4: Na patelnię z cebulą wsypujemy kilka łyżek maku, sól i pieprz. Nie wstawiamy ponownie na ogień!
  • Etap 5: Etap finalny. Z ciasta formujemy około 10-14 krążków. Średnica od 18-25 centymetrów (można upiec większe, ale wówczas będzie ich mniej). Nie muszą być ekstra cienkie (nawet nie powinny), więc długie wałkowanie możemy sobie odpuścić. Nakładamy farsz cebulowy na środek krążków i rozprowadzamy. Na koniec smarujemy krążki pozostałością jajka. Cebularze wstawiamy do piekarnika na około 20 minut. Pieczemy w temperaturze 180-200 stopni Celsjusza, aż się zarumienią.

cebularzeTak oto pyszna potrawa trafi na Wasze stoły i zaspokoi uczucie głodu nawet największych obiadożerców. Przypominamy, opisana potrawa może wystąpić w wersji wegetariańskiej lub mięsnej – wybór należy do Was.

Dajcie znać, jaki rodzaj przygotowaliście. Pozdrawiamy i życzymy smacznego!

 

Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Cebularze
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
0 Based on 1 Review(s)

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook