Składniki:
- 450 gramów mięsa wieprzowego (mielonego)
- 20 dekagramów białej kapusty
- 1 łyżka imbiru
- 3 szczypty posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu ryżowego
- pieprz
- sól
- 1 jajko
- olej
- ciasto wonton (około 40 kwadratów)
Dziś zawędrujemy do Azji, a mianowicie do Chin, gdzie serwuje się naszym zdaniem jeden z lepszych pierogów. Oczywiście mowa o chińskich pierogach. My przygotowaliśmy wersję z kapustą oraz mięsem mielonym. Zapraszamy na smażone chińskie pierogi wonton z dodatkami.




Based on 1 Review(s)
Pierogi w tym wydaniu są chrupiące i delikatne. Zmieniliśmy nieco przepis, farsz pierogów nie jest stricte chiński. Pomieszaliśmy kuchnię polską z azjatycką. Wyszło pysznie, dlatego prezentujemy przepis na chińskie pierogi wonton.
- Etap 1: Gotujemy posiekaną na drobno białą kapustę. Uwaga – kapusta nie może się rozgotować, trzymamy ją na ogniu zaledwie kilka minut, po czym odcedzamy przelewając zimną wodą. Kapustę należy porządnie odsączyć z nadmiaru wody.
- Etap 2: W misce przygotowujemy farsz. Dodajemy mięso mielone, sos sojowy, imbir, szczypiorek, ocet oraz rozgniatamy ząbki czosnku. Na koniec dodajemy kapustę i przyprawiamy farsz solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Etap 3: Czas na formowanie pierożków. Na kwadraty ciasta wonton nakładamy po łyżce farszu, po czym zamykamy pierogi. Boki należy posmarować białkiem, które odegra tu rolę kleju (pierogi nie rozejdą się podczas smażenia).
- Etap 4: Teraz na dużej patelni smażymy pierogi na złoto. Należy uważać, aby nie przypalić za bardzo potrawy, ale także nie pozostawić pierożków zbyt krótko na ogniu – farsz w środku nie może być surowy.
- Etap 5: Po smażeniu odsączamy pierogi na papierowych ręcznikach. Podajemy z sosem słodko-kwaśnym.
Mamy nadzieję, że pierożki wonton w takiej wersji Wam zasmakują! Polsko-azjatycka kuchnia wita!
Smacznego i przyjemnego gotowania (w tym przypadku smażenia)!
Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Chińskie pierogi Wonton
Czas przygotowania:
Średnia ocena:




