Składniki:
- 100g masła
- 3 łyżki cukru
- 3 jajka
- 5 łyżek maki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- tabliczka gorzkiej czekolady
- cukier waniliowy
- tabliczka mlecznej czekolady
- kilkanaście malin
- posypka czekoladowa
Pogoda pomału przestaje dopisywać, lato odchodzi, a za oknami coraz częściej widzimy tego niezaprzeczalne oznaki. W związku z tym, w czasie jesiennych dni coraz częściej będziemy zaglądać do kuchni i stworzyć coś, co nieco nas rozweseli i pozwoli na polepszenie nastroju choćby poprzez zadowolenie naszych kubków smakowych. Proponujemy zatem ciasto czekoladowe z malinami – proste i przepyszne!
Większość ludzi wręcz kocha ciasto czekoladowe, ale nie jemy go nazbyt często, z wiadomych powodów. Od czas do czasu dobrze jest jednak pozwolić sobie na odrobinkę przyjemności, na osłodę życia. Możecie wykorzystać nasz przepis na ciasto czekoladowe z malinami – słodkość nad słodkościami, pyszność nad pysznościami! Jeśli jesteście miłośnikami tego rodzaju ciast, to propozycja da Was!
- Etap1: Zaczynamy od ciasta – proporcje dostosowane są do foremki o wymiarach 35 na 10 centymetrów. W metalowej miseczce, na parze rozpuszczamy pokruszoną czekoladę tak długo by przyjęła płynną formę. Gdy czekolada się upłynni dodajemy masło i dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowaną masę odstawiamy i przechodzimy do kolejnego etapu.
- Etap 2: Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy pianę z dodatkiem cukru tradycyjnego oraz cukry waniliowego „na sztywno”. Następnie dodajemy po jednym żółtku, po kolei, cały czas ubijając i wlewamy czekoladę z masłem. Bardzo ważne, aby robić to powoli i niewielkim strumieniem, oczywiście nie przerywając ubijania. Ustawiamy mikser na najmniejsze obroty i miksujemy naszą masę z dodatkiem mąki – mąkę również należy dodawać po jednej łyżce mąki, stopniowo.
- Etap 3: Przygotowaną masę na ciasto wlewamy do foremki, która musi być posmarowana masłem oraz obsypana bułką tartą. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, na około 30 minut.
- Etap 4: Kiedy ciasto wyrośnie, potrzebujemy jeszcze polewy oraz wykończenia ciasta malinami. W tym celu ponownie topimy tabliczkę czekolady na parze i pomału polewamy nią wierzchnią stronę ciasta. Dekorujemy malinami oraz posypką czekoladową, czekamy aż czekolada lekko się przestudzi i umieszczamy ciasto w lodówce. Gotowe!
Ciasto czekoladowe z malinami jest niezwykle proste i przyjemne do wykonania, a do tego bardzo elastyczne! Jeśli lubicie inne owoce, swobodnie możecie zastąpić nimi maliny – nasz przepis na ciasto czekoladowe z malinami pozwala na eksperymentowanie!
Życzymy owocnego eksperymentowania i smacznego!
Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Ciasto czekoladowe z malinami
Czas przygotowania:
1mniam! uwielbiam takie czekoladowe ciacha! ideał
wygląda smakowicie:)
Mniam, wygląda smakowicie 🙂
Ciasta czekoladowe na jesień są najlepsze 🙂