Składniki:

  • 100g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 3 jajka
  • 5 łyżek maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • cukier waniliowy
  • tabliczka mlecznej czekolady
  • kilkanaście malin
  • posypka czekoladowa



Pogoda pomału przestaje dopisywać, lato odchodzi, a za oknami coraz częściej widzimy tego niezaprzeczalne oznaki. W związku z tym, w czasie jesiennych dni coraz częściej będziemy zaglądać do kuchni i stworzyć coś, co nieco nas rozweseli i pozwoli na polepszenie nastroju choćby poprzez zadowolenie naszych kubków smakowych. Proponujemy zatem ciasto czekoladowe z malinami – proste i przepyszne!



Większość ludzi wręcz kocha ciasto czekoladowe, ale nie jemy go nazbyt często, z wiadomych powodów. Od czas do czasu dobrze jest jednak pozwolić sobie na odrobinkę przyjemności, na osłodę życia. Możecie wykorzystać nasz przepis na ciasto czekoladowe z malinami  – słodkość nad słodkościami, pyszność nad pysznościami! Jeśli jesteście miłośnikami tego rodzaju ciast, to propozycja da Was!

  • Etap1: Zaczynamy od ciasta – proporcje dostosowane są do foremki o wymiarach 35 na 10 centymetrów. W metalowej miseczce, na parze rozpuszczamy pokruszoną czekoladę tak długo by przyjęła płynną formę. Gdy czekolada się upłynni dodajemy masło i dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowaną masę odstawiamy i przechodzimy do kolejnego etapu.
  • Etap 2: Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy pianę z dodatkiem cukru tradycyjnego oraz cukry waniliowego „na sztywno”. Następnie dodajemy po jednym żółtku, po kolei, cały czas ubijając i wlewamy czekoladę z masłem. Bardzo ważne, aby robić to powoli i niewielkim strumieniem, oczywiście nie przerywając ubijania. Ustawiamy mikser na najmniejsze obroty i miksujemy naszą masę z dodatkiem mąki – mąkę również należy dodawać po jednej łyżce mąki, stopniowo.



  • Etap 3: Przygotowaną masę na ciasto wlewamy do foremki, która musi być posmarowana masłem oraz obsypana bułką tartą. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, na około 30 minut.
  • Etap 4: Kiedy ciasto wyrośnie, potrzebujemy jeszcze polewy oraz wykończenia ciasta malinami. W tym celu ponownie topimy tabliczkę czekolady na parze i pomału polewamy nią wierzchnią stronę ciasta. Dekorujemy malinami oraz posypką czekoladową, czekamy aż czekolada lekko się przestudzi i umieszczamy ciasto w lodówce. Gotowe!

ciasto czekoladowe z malinami

Ciasto czekoladowe z malinami jest niezwykle proste i przyjemne do wykonania, a do tego bardzo elastyczne! Jeśli lubicie inne owoce, swobodnie możecie zastąpić nimi maliny – nasz przepis na ciasto czekoladowe z malinami pozwala na eksperymentowanie!

Życzymy owocnego eksperymentowania i smacznego!

Oceń przepis

recipe image
Nazwa:
Przepis na Ciasto czekoladowe z malinami



Czas przygotowania:

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook