Składniki:

  • 3 tabliczki gorzkiej czekolady (300 gramów)
  • 1 szklanka orzechów laskowych
  • 5 łyżek mleka zagęszczonego
  • pół tabliczki mlecznej czekolady (50 gramów)
  • pół tabliczki białej czekolady (50 gramów)



Większość ludzi na świecie lubi czekoladowe praliny, które niestety charakteryzują się niemałą ceną, czy Wy również? A co powiecie na to, aby skorzystać z możliwości skosztowania nie tylko wspaniałych smakowo, ale i zdrowszych pralinek? Proponujemy Wam przepis na Dinozaury z czekolady, który z pewnością stanie się częstą propozycją deserową w Waszym domu i spodobają się zarówno dzieciom jak i dorosłym!



Jeśli kochacie czekoladowe pralinki, to własnoręcznie wykonane czekoladowe dinozaury z przepysznym nadzieniem z pewnością Wam się spodobają. Przepis na Dinozaury czekolady wymaga trochę cierpliwości i zajmuje około godziny, ale naprawdę warto. Efekt będzie ukojeniem dla Waszych kubków smakowych, a kto wie, może pralinki staną się nawet Waszym specjałem i już nigdy nie sięgniecie  po praliny ze sklepu?

  • Etap 1: Łamiemy każdą z czekolad, białą i mleczną na kawałki i przekładamy do osobnych miseczek. Następnie miseczkę zawierającą białą czekoladę ustawiamy na ranku z wodą, w taki sposób, aby nie dotykała ona wody – wtedy ciepło z pary wodnej rozpuści czekoladę. Kiedy to się stanie, na dnie foremki z dinozaurem „malujemy” warstwę czekolady – w tym momencie malujemy główki.
  • Etap 2: W ten sam sposób rozpuszczamy mleczną czekoladę, do której już po rozpuszczeniu dodajemy jeszcze gorzką czekoladę i mieszamy tak długo, aż połączą się w jedną masę. Teraz malujemy pozostałą część foremki, a więc tułów dinozaurów. Po wykonaniu tego zadania umieszczamy foremki w lodówce na około 10 minut.



  • Etap 3: Po 10 minutach pora na nałożenie kolejnej warstwy czekolady, zarówno białej na główkach jak i czekoladowo-gorzkiej na pozostałej części foremki. Foremki z drugą warstwą czekolad ponownie umieszczamy w lodówce na 10 minut. Czynność tę powtarzamy raz jeszcze, a więc w sumie robimy to trzy razy.
  • Etap 4: Kiedy dinozaury chłodzą się trzeci raz, przygotowujemy nadzienie. W tym celu do białej czekolady, która nam pozostała dodajemy zagęszczone mleko, mleko w proszku i zmielone orzechy. Mieszamy bardzo dokładnie i ponownie wstawiamy do kąpieli wodnej mieszając tak długo, aż masa zgęstnieje i przestudzamy.
  • Etap 5: Kiedy masa na nadzienie zgęstnieje, nakładamy ją do czekoladowych foremek. Następnie delikatnie wstrząsamy foremką po to, aby masa rozprowadziła się równomiernie. Na koniec pokrywamy wszystko ostatnią warstwą, pozostałą nam mleczną czekoladą.
  • Etap 6: Aby dokończyć dzieło musimy umieścić foremki w lodówce jeszcze na godzinę. Po tym czasie wystarczy delikatnie wyjąć pralinki z foremki i delektować się wspaniałą słodkością.

Dinozaury z czekolady

Przepis nie należy do niewymagających i szybkich, ale efekty naprawdę są warte poświęcenia. Własnoręcznie wykonane praliny z pewnością wywołają zachwyt i zadowolenie, a kto wie, może będą nawet lepsze, niż te ze sklepu i staniecie się w tej kwestii specjalistami?

Życzymy powodzenia i słodkiej przyjemności!

Oceń przepis

recipe image
Nazwa:
Przepis na Dinozaury z czekolady



Czas przygotowania:

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook