Składniki:
- 2 żółtka
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka musztardy
- 200 mililitrów oleju roślinnego (najlepiej arachidowego)
- sól
- pieprz biały
Doskonały do sałatek, mięs, na kanapki lub inne przystawki – majonez. Jeżeli nie satysfakcjonują Was kupowane majonezy (nas wręcz niektóre odrzucają), pora przygotować swój własny domowy majonez, bez chemii i innych intensyfikatorów smaku.
Przepis na majonez to sprawa dość prosta i nie wymagająca wiele czasu. Majonez w takim wydaniu można przygotować równocześnie podczas przygotowywania obiadu lub innych przysmaków. Niektóre potrawy wręcz proszą się, aby wylądować na talerzu z dodatkiem przygotowanego własnoręcznie majonezu.
- Etap 1: Parzymy skorupki jajek. Pozyskamy w ten sposób żółtka, które będą w temperaturze pokojowej.
- Etap 2: Łyżkę musztardy i octu miksujemy. Miksujemy do momentu, aż mieszanina stanie się jasna o kremowej konsystencji. Podczas miksowania systematycznie dolewać oleju. Powtarzać czynność przez 5-7 minut.
- Etap 3: Po zakończeniu miksowania majonez powinien być biały i kremowy. Do smaku dodać sól oraz pieprz.
W tworzeniu domowego majonezu przydaje się dobry mikser, który stale będzie pracował na wysokich obrotach. W zastępstwie może być blender.
Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Domowy majonez
Czas przygotowania: