Składniki:

  • 4 duże papryki
  • 300 dekagramów mielonego mięsa
  • 1 cebula
  • 1 pomidor
  • koncentrat pomidorowy lub sos pomidorowy
  • ryż
  • 50 gramów sera
  • grubo mielony pieprz
  • sól
  • bazylia



Doskonały obiad dla całej rodziny. Smacznie, pysznie, zdrowo i szybko – to z pewnością dewiza tego przepisu. Prezentujemy przepis na faszerowaną paprykę. Warto korzystać z sezonu, kiedy w sklepach z warzywami duże i dorodne papryki zachęcają do kupna i hipnotyzują swoimi krągłościami. Papryka faszerowana to znakomita opcja obiadowa dla każdego, kto nie lubi zbyt długo przygotowywać potraw. To także dobry sposób na ukazanie warzywa w nieco innym wydaniu. Zdrowy i pyszny obiad!



Zacznij więc przygotowania!

  • Etap 1: W dość dużej misce mieszamy mięso z uprzednio pokrojoną cebulą i pomidorem. Dodajemy odrobinę ugotowanego ryżu (opcjonalnie ryż może być surowy). Należy pamiętać, aby nie dodać zbyt wiele ryżu.
  • Etap 2: Na tarce zetrzeć żółty ser (odrobinę zostawić na proces pieczenia) i dodać do miski z mięsem. Następnie dodać pieprz, sól i 3 łyżki koncentratu pomidorowego.


  • Etap 3: Teraz czas na główny składnik, czyli paprykę. Wycinamy górną część (kapelusz) i pozbywamy się środka. Jeżeli papryka nie chce stać – należy odrobinę podciąć spód (ale tak, aby nie przedziurawić warzywa).
  • Etap 4: Przygotowaną paprykę wypełnić po brzegi mięsno – serowym farszem i wstawić do piekarnika na około 40 minut. Temperatura pieczenia: 200 stopni Celsjusza.
  • Etap 5: Po około 30 minutach pieczenia posypać paprykę startym serem (ten krok można wykonać już po wyjęciu papryki z piekarnika).

faszerowana paprykaTak oto powstało piękne, mięsno – warzywne danie, którym zajada się cała rodzina. Faszerowana papryka jest pyszna na ciepło i na zimno. Niestety (a może stety), jest tak dobra, że u nas nigdy nie doczekała się wystygnięcia.

Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Faszerowaną paprykę
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
no rating Based on 0 Review(s)

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook