Składniki:
- 450 gramów makaronu fettuccine
- 10 dekagramów sera parmezan
- 200 mililitrów śmietany kremowej
- pół pęczka pietruszki
- 60 dekagramów piersi z kurczaka
- 10 gramów masła
- pieprz
- sól
Dawno w naszej kuchni nie gościły włoskie smaki. Zatem powracamy do naszej ulubionej kulinarnej idylli, prezentując wczorajszy obiad: Fettuccine Alfredo z kurczakiem. Doskonałe połączenie makaronu z piersią z kurczaka i delikatnym sosem na bazie śmietany kremowej, który zwieńczony został startym parmezanem.




Based on 3 Review(s)
Danie proste, szybkie i pyszne. Na pewno przepis na Fettuccine Alfredo z kurczakiem można zaliczyć do stricte włoskich, tanich, ale jednocześnie dostojnych i szybkich w przygotowaniu. Naszym zdaniem to uniwersalna potrawa, zarówno dla dwojga, jak i dla całej rodziny. Sposób przygotowania:
- Etap 1: Gotujemy makaron fettuccine al-dente w osolonej wodzie. Podczas gotowania makaronu przygotowujemy pierś z kurczaka. Mięso płuczemy i kroimy w paski.
- Etap 2: Rozgrzewamy patelnię i smażymy na niej kurczaka z obu stron, aby każdy z kawałków nabrał złocistego koloru. Gdy piersi będą gotowe – odstawiamy je. W tym czasie możemy utrzeć parmezan.
- Etap 3: Na patelni po smażeniu kurczaka roztapiamy 10 gramów masła. Następnie dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Po kilku minutach dodajemy makaron i kurczaka. Na koniec dodajemy garść parmezanu.
- Etap 4: Mieszamy zawartość patelni. Smażymy przez kilka minut, po czym podajemy danie na głębokich talerzach. Posypujemy resztką parmezanu i posiekaną natką pietruszki.
Mamy nadzieję, że makaron fettuccine i włoskie klimaty Wam zasmakują.
Zapraszamy do komentowania i już tradycyjnie – życzymy smacznego!
Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Fettuccine Alfredo z kurczakiem
Czas przygotowania:
Średnia ocena:




