Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki ketchupu
  • olej
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 ząbki czosnku



Zwykły smażony filet z kurczaka może nie zachwycać. Zwłaszcza, że trudno dopasować przyprawy, a zakup gotowego zestawu składników lub różnych rękawów, papirusów i innych tego typu dodatków nie zawsze zdaje egzamin. Co więc zrobić z pysznym filetem z kurczaka, który do królowania obiadową porą potrzebuje dobrego przygotowania? Wystarczy miód i kilka składników, aby trafić w gusta sporej ilości obiadożerców.



Przepis na filet z kurczaka w miodzie to nasza propozycja na pyszne mięso drobiowe. Miód nie tylko wydobędzie delikatny smak filetu, ale także ładnie zharmonizuje się z dodatkami, nie zasłaniając głównego składnika. To właśnie najtrudniejsze w przyrządzaniu drobiowego mięsa. Jednak dość kokietowania, chodźmy do kuchni!

  • Etap 1:  Na początku polecamy przygotować marynatę. Do miski dodać ketchup soki z cytryny, olej, miód, sos sojowy, ząbki czosnku i na koniec szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
  • Etap 2: Tak przygotowana marynata powinna trafić do rondelka. Podgrzewamy ją przez około 5 minut na średnim ogniu.


  • Etap 3: W międzyczasie zajmijmy się filetami z kurczaka. Należy pokroić filety, usunąć błony i umieścić kawałki mięsa w marynacie. Rondelek przykrywamy, zmniejszamy ogień i zostawiamy na około 2 godziny.
  • Etap 4: Gdy marynata stanie się jednością z mięsem – przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego i wlewamy do niego pozostałość marynaty. Pieczemy przez pół godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza. W międzyczasie proponujemy przygotować kaszę, makaron lub ryż jako dodatek do obiadu.

Filety z kurczaka w miodziePrawda, że proste? Danie, które nie wymaga do przygotowania wielkiego kunsztu kulinarnego smakuje wybornie! Filet z kurczaka w sosie miodowym spełni Wasze kulinarne wymagania, tego jesteśmy pewni. Jedynym minusem jest długi czas marynowania, ale uwierzcie nam – warto! Mięso nabiera nieziemskiego smaku.

To będzie esencja drobiowego obiadu.

 

Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Filet z kurczaka w miodzie
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
0 Based on 10 Review(s)

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook