Składniki:
- około 500 gramów mąki
- 1 kilogram ziemniaków typu C
- 2 jajka
- sól
- gałka muszkatołowa
- ser parmezan/sos/smażony boczek/masło
Prosty przepis, który pokocha każdy. Gnocchi to popularne kopytka, które w polskich domach porą obiadową nadal królują i nie mają zamiaru odchodzić od stołów.




Based on 5 Review(s)
Dziś zaprezentujemy przepis na Gnocchi w stylu włoskim.
- Etap 1: Kilogram ziemniaków gotujemy w mundurkach, gdy są jeszcze ciepłe – obieramy i mielimy w maszynce.
- Etap 2: Całą mąkę wysypujemy na stół (lub stolnicę), formujemy kopiec na kształt wulkanu, na szczycie robimy wgłębienie. Tam wbijamy dwa jajka i dodajemy zmielone ziemniaki.
- Etap 3: Teraz najtrudniejszy etap, wyrabianie ciasta. Gdy już masa z mąki, jajek i ziemniaków zostanie wyrobiona – dzielimy ją na dwie połówki i wałkujemy. Wałki powinny być grubości palca. Każdy wałek tniemy na małe Gnocchi, każdy powinien mieć koło 3 centymetry.
- Etap 4: Przygotowane kopytka gotujemy w dużym garnku z osoloną wodą. Gdy kluski zaczną wypływać – odcedzamy je.
- Etap 5: Tak przygotowane Gnocchi można podawać z masłem, serem, mięsem lub sosem. Wybór należy do kucharza! My polecamy je z parmezanem.
Tak oto stricte włoska potrawa trafia na polskie stoły, gdzie kusi swoją prostotą i szybkością przygotowania. Tej potrawy nie da się zepsuć. Zapraszamy do skomentowania i do przejrzenia innych przepisów z naszej strony.
Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Gnocchi
Czas przygotowania:
Średnia ocena:




