Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka mleka
- 100 mililitrów jogurtu naturalnego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta ostrej papryki
- 100 gramów margaryny
- 450 gram mrożonego szpinaku
- 300 gramów wędzonego łososia
- 2 łyżki kaparów
- 1 mała papryka czerwona
- ser parmezan
- sos do szpinaku
Gofry to jedno z ulubionych przekąsek dzieci, w szczególności na wakacjach czy jakiś jednodniowych wycieczkach, na które wybierają się z rodzicami czy kolegami i koleżankami. Okazuje się jednak, że tradycyjne gofry do jakich jesteśmy przyzwyczajeni to nie jedyna ich odsłona – można jeść je na mnóstwo sposobów, a idealnym tego przykładem są gofry z łososiem i szpinakiem.
Niektórzy nienawidzą banałów i tradycji, a preferują eksperymentowanie i łączenie smaków, które teoretycznie nie powinny mieć racji bytu. Jeśli jesteś taką osobą, to nasz przepis na gofry z łososiem i szpinakiem na pewno spełni Twoje oczekiwania. Słodkie gofry z nieco gorzkim posmakiem szpinaku i rybą? To coś, czego jeszcze nie było! Spróbuj, to idealna przystawka, która z pewnością zaskoczy domowników i na pewno będzie smakować.
- Etap 1: Zaczynamy od przygotowania ciasta na gofry, które oczywiście można również nabyć w wersji gotowej, ale nic nie smakuje tak dobrze, jak potrawa przygotowana samodzielnie od początku do końca. Potrzebujemy białka jajek, które ubijamy na sztywną pianę. Następnie rozpuszczamy margarynę i delikatnie ją przestudzamy. Kiedy to się stanie, mieszamy ją z pozostałymi składnikami i dodajemy ubitą pianę.
- Etap 2: Masa na jest gotowa, a więc teraz przygotowujemy gofry – rozgrzewamy gofrownicę i pieczemy gofry przez około 4 minuty, aż będą rumiane.
- Etap 3: Czas na dodatki do gofrów – w tym celu na rozgrzanym tłuszczu smażymy cebulę i paprykę pokrojone w kostkę. Dodajemy też rozmrożony i odciśnięty z wody szpinak. Smażymy przez moment i dodajemy oraz sos do warzyw lub do szpinaku ze śmietaną, wykonany samodzielnie bądź gotowy. Gotujemy jeszcze chwilę, tak długo, aż zgęstnieje, dodajemy też kapary – koniecznie posiekane oraz łososia pokrojonego w paski. Kiedy sos szpinakowy jest gotowy, układamy go na gofrach i posypujemy tartym serem. Gotowe!
Proste, a jakie zaskakujące! Do tej pory gofry kojarzyły nam się głównie ze słodkościami, a tu taka odmiana! Kto powiedział, że nie można łączyć smaków i to tak niebanalnie?
Powodzenia i smacznego!
Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Gofry z łososiem i szpinakiem
Czas przygotowania: