Składniki:

  • 1 kilogram mięsa wołowego lup wieprzowego
  • 50 dekagramów pieczarek
  • 3 kolorowe papryki
  • 3 duże cebule
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 ząbki czosnku
  • 7 ogórków konserwowych
  • 1 kostka bulionu mięsnego
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • pieprz
  • sól czosnkowa
  • majeranek
  • mielona papryka
  • olej



Coś specjalnie dla tych, którzy lubią syte posiłki. Przedstawiamy gorący kociołek, czyli potrawę, w której znajdziecie mnóstwo mięsa, przypraw i dodatków. Danie w sam raz na dzisiejszy obiad. Idealnie sprawdza się jako powrót do polskich tradycji, do nieco cięższej, ale jakże pysznej kuchni, która zachwyca aromatem i przesytem. Uwaga wszyscy na diecie – to danie nie jest dla was!



Przepis na gorący kociołek pokazuje, że nadal lubimy dobrze zjeść. Każdy jednak ma inną definicję swojego kociołka (notabene sama nazwa nikogo nie ogranicza). My pokażemy Wam naszą własną wizję.

  • Etap 1: Przygotowywanie gorącego kociołka zaczynamy od preparacji mięsa. Kroimy je w kostkę, po czym posypujemy solą czosnkową. Na patelni z olejem smażymy mięso, dodając pokrojoną w kostkę (lub krótkie paski) paprykę. Smażymy dosłownie kilka minut i przekładamy zawartość patelni do garnka i dusimy na wolnym, ogniu (nie zapomnijmy dolać odrobinę wody).
  • Etap 2: Na tej samej patelni smażymy pokrojone w paski cebule i obrane oraz pokrojone na drobne kostki pieczarki. Gdy warzywa się zeszklą – wrzucamy je do garnka z mięsem.


  • Etap 3: Czas na bulion, który połączy wszystkie składniki. Do dużego garnka wlewamy około 1 litra wody. Gotujemy wodę, dodając do niej rozgnieciony czosnek, kostkę bulionową, przecier pomidorowy, fasolę i kukurydzę. Gotujemy w tym zestawie na średnim ogniu przez 5 minut, po czym wrzucamy do garnka pokrojone ogórki konserwowe.
  • Etap 4: Do bulionu po około 15 minutach gotowania dodajemy mięso i usmażone warzywa. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy pieprzem oraz majerankiem. Zostawiamy na wolnym ogniu na około 5 minut.
  • Etap 5: Gorący kociołek gotowy! Podajemy go na ciepło, dekorując miętą lub bazylią. Do kociołka idealnie pasuje świeże pieczywo.

goracy kociolekTo wszystko, tak prezentuje się nasza wizja gorącego kociołka, który znika tak szybko, jak szybko pojawia się na stole. Potrawę polecamy podawać w stylowych półmiskach z gliny (lub podobnej zastawie).

Życzymy smacznego, sycącego kociołka!

 

Oceń przepis

recipe image
Nazwa:
Przepis na Gorący kociołek



Czas przygotowania:
Średnia ocena:
0graygraygraygraygray Based on 5 Review(s)

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook