Składniki:
- 1 kilogram mięsa gulaszowego
- 60 gramów smalcu / olej
- 1 ząbek czosnku
- 250 mililitrów kwaśnej śmietany
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka kminku
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 800 gramów kapusty kwaszonej
- 4 duże cebule
- sól
Prezentujemy przepis na gulasz. Jednak nie na zwykły, a na gulasz transylwański, który zaspokoi poczucie głodu każdego gościa obiadowego, który zjawi się przy Waszym stole. Pożywny, sycący i o nieco innym smaku, niż tradycyjny gulasz. Tak w największym skrócie można opisać tą potrawę.
Poniżej przepis na gulasz transylwański. Łatwy i szybki, wykorzystujący tylko tradycyjne i znane składniki, także nie powinniście mieć problemu z gotowaniem. Zaczynajmy:
- Etap 1: Kroimy cebulę w drobne kostki i smażymy na smalcu (polecamy użyć dużej i głębokiej patelni). Do przeciwników smalcu – może być także olej (niezbyt dużo). Kroimy mięso w kostki i wrzucamy na patelnię , smażąc razem z cebulą. Po kilku minutach na patelnię wlewamy odrobinę wody (1/3 szklanki).
- Etap 2: Na patelnię wrzucamy paprykę w proszku, czosnek (roztarty) i sól. Dusimy przez 40 minut, dokładnie mieszając co jakiś czas. Doprawiamy do smaku.
- Etap 3: Po 40 minutach na patelnię dodajemy kapustę w taki sposób, aby całkowicie przykryła mięso. Dolewamy wody, aby przykryła całą potrawę i gotujemy przez pół godziny, mieszając co jakiś czas.
- Etap 4: Czas na finalny etap – zgęstniamy gulasz. Dodajemy łyżkę mąki i śmietanę, po czym dokładnie mieszamy. Potrawę podajemy w głębokich naczyniach.
Gulasz jest gotowy. Mała odmiana od tradycyjnych smaków gulaszowych, które spotykamy na co dzień.
Zapraszamy do gotowania i komentowania!
Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Gulasz transylwański
Czas przygotowania: