Składniki:

  • 1 kilogram mięsa gulaszowego
  • 60 gramów smalcu / olej
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 mililitrów kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka kminku
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 800 gramów kapusty kwaszonej
  • 4 duże cebule
  • sól



Prezentujemy przepis na gulasz. Jednak nie na zwykły, a na gulasz transylwański, który zaspokoi poczucie głodu każdego gościa obiadowego, który zjawi się przy Waszym stole. Pożywny, sycący i o nieco innym smaku, niż tradycyjny gulasz. Tak w największym skrócie można opisać tą potrawę.



Poniżej przepis na gulasz transylwański. Łatwy i szybki, wykorzystujący tylko tradycyjne i znane składniki, także nie powinniście mieć problemu z gotowaniem. Zaczynajmy:

  • Etap 1: Kroimy cebulę w drobne kostki i smażymy na smalcu (polecamy użyć dużej i głębokiej patelni). Do przeciwników smalcu – może być także olej (niezbyt dużo). Kroimy mięso w kostki i wrzucamy na patelnię , smażąc razem z cebulą. Po kilku minutach na patelnię wlewamy odrobinę wody (1/3 szklanki).
  • Etap 2: Na patelnię wrzucamy paprykę w proszku, czosnek (roztarty) i sól. Dusimy przez 40 minut, dokładnie mieszając co jakiś czas. Doprawiamy do smaku.


  • Etap 3: Po 40 minutach na patelnię dodajemy kapustę w taki sposób, aby całkowicie przykryła mięso. Dolewamy wody, aby przykryła całą potrawę i gotujemy przez pół godziny, mieszając co jakiś czas.
  • Etap 4: Czas na finalny etap – zgęstniamy gulasz. Dodajemy łyżkę mąki i śmietanę, po czym dokładnie mieszamy. Potrawę podajemy w głębokich naczyniach.

Gulasz transylwanskiGulasz jest gotowy. Mała odmiana od tradycyjnych smaków gulaszowych, które spotykamy na co dzień.

Zapraszamy do gotowania i komentowania!

 

Oceń przepis

recipe image
Nazwa:
Przepis na Gulasz transylwański



Czas przygotowania:

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook