Składniki:

  • 6 bułek na hamburgery
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 1 pomidor
  • 1 słoik korniszonów
  • 1 sałata lodowa
  • olej lub oliwa
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • ketchup
  • majonez
  • ser



Potrawa kojarząca się z amerykańską kuchnią, popularna w wielu fast – food’ach także w Polsce. Chodzi oczywiście o hamburgery, które powstają w różnych konfiguracjach, wielkościach i występują z różnymi dodatkami. Dziś opiszemy przepis na hamburgery w tradycyjnym stylu.



Zaczynajmy!

  • Etap 1: Umyć warzywa i przekroić bułki na hamburgery (o ile nie są już przekrojone).
  • Etap 2: Na patelnię wlewamy oliwę lub olej. Następnie przygotować mięso mielone, uformować kotlety w kształcie bułek (aby pasowały do spodniej części bułki) i smażyć, dodając przyprawę do mięsa mielonego.


  • Etap 3: Spodnie części bułki posmarować majonezem, położyć plaster sałaty lodowej (najlepiej nieco większy, niż bułka) i pokroić warzywa (pomidory i ogórki w krążki ,a cebulę na drobne kawałki). Dodać usmażony kotlet i położyć na niego warzywa.
  • Etap 4: Zwieńczyć dzieło dodając plasterki sera i polewając odrobiną ketchupu oraz majonezu. Przykryć hamburgera i gotowe!

hamburgerPolecamy tworzenie wielkich hamburgerów składających się z kilku warstw. Aby uzyskać taki efekt, hamburgery można przełożyć dodatkową warstwą bułki, tworząc kilkupiętrowy przysmak. Tworząc takie dzieło należy pamiętać o adekwatnie większej ilości mięsa i dodatków.

Życzymy smacznego i zapraszamy do odwiedzania naszej strony i szukania różnych pomysłów na obiad!

Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Hamburgery
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
no rating Based on 0 Review(s)

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook