Składniki:

  • indyk (około 6 kilogramów)
  • oliwa z oliwek
  • zioła prowansalskie
  • bazylia
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • bulion/woda
  • Nadzienie do indyka:
  • 2 kwaśne jabłka
  • 3 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki miodu
  • migdały
  • orzechy włoskie
  • orzechy laskowe



Wcielmy się w amerykanów, którzy na święto dziękczynienia zawsze przygotowują ogromnego indyka. Postanowiliśmy pójść tym śladem i uzupełnić jedną z kategorii na naszym blogu, a mianowicie przygotować amerykański obiad i opisać go specjalnie dla Was. Oto indyk z migdałami, żurawiną, rodzynkami i innymi pysznymi dodatkami.



Wbrew pozorom przygotowanie tej potrawy nie jest trudne. Owszem, wymaga czasu – jednak smak i wielkość tego obiadu na pewno wynagrodzi starania. Zapraszamy do gotowania. Prezentujemy przepis na indyka z migdałami po amerykańsku!

  • Etap 1: Pierwszy etap zaczyna się dzień przed podaniem. Indyka moczymy w osolonej wodzie przez minimum 12 godzin. Po upływie czasu marynowania wyjmujemy indyka z wody, osuszamy i nadziewamy przygotowany nadzieniem.
  • Etap 2: Wspomniane wyżej nadzienie przygotowujemy w dniu pieczenia indyka. Obieramy kwaśne jabłka i kroimy je w drobne kostki. Do tego dodajemy rodzynki, posiekane na drobno orzechy i migdały, a na koniec dodajemy żurawinę i wszystko wieńczymy miodem. Dokładnie mieszamy i gotowe!


  • Etap 3: Po zakończeniu nadziewania indyka – zaszywamy go bawełnianą nicią i doprawiamy solą oraz pieprzem. Do przyprawienia indyka używamy także ziół prowansalskich, bazylii i oregano.
  • Etap 4: Czas na pieczenie. Zasada jest prosta – każdy kilogram indyka to 40 minut pieczenia. Indyk ważący 6 kilogramów powinien się więc piec 240 minut (równo 4 godziny). Pierwsze 30 minut powinniśmy piec indyka w temperaturze około 200 stopni Celsjusza. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni. Należy pamiętać o polewaniu indyka wodą lub bulionem, aby nie był zbyt suchy.

indyk z migdalamiTo wszystko. Pyszny indyk jest gotowy. Pamiętajcie, aby nie kroić indyka po amerykańsku od razu po wyjęciu z piekarnika – powinien minimum 20 minut odpocząć!

Smacznego i sycącego dania!

 

Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Indyka z migdałami
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
no rating Based on 0 Review(s)

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook