Składniki:
- indyk (około 6 kilogramów)
- oliwa z oliwek
- zioła prowansalskie
- bazylia
- oregano
- sól
- pieprz
- bulion/woda
- Nadzienie do indyka:
- 2 kwaśne jabłka
- 3 łyżki rodzynek
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 2 łyżki miodu
- migdały
- orzechy włoskie
- orzechy laskowe
Wcielmy się w amerykanów, którzy na święto dziękczynienia zawsze przygotowują ogromnego indyka. Postanowiliśmy pójść tym śladem i uzupełnić jedną z kategorii na naszym blogu, a mianowicie przygotować amerykański obiad i opisać go specjalnie dla Was. Oto indyk z migdałami, żurawiną, rodzynkami i innymi pysznymi dodatkami.
Wbrew pozorom przygotowanie tej potrawy nie jest trudne. Owszem, wymaga czasu – jednak smak i wielkość tego obiadu na pewno wynagrodzi starania. Zapraszamy do gotowania. Prezentujemy przepis na indyka z migdałami po amerykańsku!
- Etap 1: Pierwszy etap zaczyna się dzień przed podaniem. Indyka moczymy w osolonej wodzie przez minimum 12 godzin. Po upływie czasu marynowania wyjmujemy indyka z wody, osuszamy i nadziewamy przygotowany nadzieniem.
- Etap 2: Wspomniane wyżej nadzienie przygotowujemy w dniu pieczenia indyka. Obieramy kwaśne jabłka i kroimy je w drobne kostki. Do tego dodajemy rodzynki, posiekane na drobno orzechy i migdały, a na koniec dodajemy żurawinę i wszystko wieńczymy miodem. Dokładnie mieszamy i gotowe!
- Etap 3: Po zakończeniu nadziewania indyka – zaszywamy go bawełnianą nicią i doprawiamy solą oraz pieprzem. Do przyprawienia indyka używamy także ziół prowansalskich, bazylii i oregano.
- Etap 4: Czas na pieczenie. Zasada jest prosta – każdy kilogram indyka to 40 minut pieczenia. Indyk ważący 6 kilogramów powinien się więc piec 240 minut (równo 4 godziny). Pierwsze 30 minut powinniśmy piec indyka w temperaturze około 200 stopni Celsjusza. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni. Należy pamiętać o polewaniu indyka wodą lub bulionem, aby nie był zbyt suchy.
To wszystko. Pyszny indyk jest gotowy. Pamiętajcie, aby nie kroić indyka po amerykańsku od razu po wyjęciu z piekarnika – powinien minimum 20 minut odpocząć!
Smacznego i sycącego dania!
Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Indyka z migdałami
Czas przygotowania: