Składniki:
- 10 jajek
- 0,5 kilograma mięsa mielonego
- pieprz
- sól
- płatki kukurydziane
- 1 puszka zielonego groszku
- 1 kilogram ziemniaków
- olej
- koperek
Prezentujemy doskonałą przystawkę, znaną w Wielkiej Brytanii, często podawaną w tamtejszych pubach lub restauracjach – jajka po szkocku. Przystawka idealna do piwa, podawana zwykle na zimno. My jednak postanowiliśmy zmienić nieco recepturę i podać ją na ciepło – do obiadu razem z pysznymi ziemniakami.




Based on 1 Review(s)
Nasz przepis na jajka po szkocku łamie nieco tradycję tej potrawy. Zwykle spotyka się ją jako zakąskę, przystawkę lub po prostu dobry przysmak. Małe kulki mięsne z gotowanym jajkiem w środku. My zmieniliśmy panierkę i skosztowaliśmy jajek po szkocku na ciepło. Przejdźmy do kulinarnych konkretów!
- Etap 1: Gotujemy jajka na twardo, po czym obieramy je ze skorupki i studzimy.
- Etap 2: Przyprawiamy mięso mielone solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. My pieczołowicie wyrobiliśmy mięso, aby było delikatne i ładnie się uformowało.
- Etap 3: Płatki kukurydziane mielemy w blenderze lub kruszymy za pomocą wałka (jest kilka metod). W ten sposób uzyskujemy delikatną panierkę.
- Etap 4: Czas na komponowanie potrawy. Ugotowane jajko na twardo delikatnie obtaczamy w wyrobionym mięsie. Formujemy kulki, które później dość obficie obtaczamy w panierce z płatków kukurydzianych. Teraz obieramy ziemniaki i gotujemy je w osolonej wodzie na puree. W międzyczasie również podgrzewamy zielony groszek w osobnym garnku.
- Etap 5: Przygotowane jajka smażymy na głębokim oleju. Potrawę podajemy z puree ziemniaczanym i zielonym groszkiem. Całość możemy zwieńczyć koperkiem.
Naszym, zdaniem jajka po szkocku na ciepło są zdecydowanie lepsze, niż jako zimna przystawka.
Życzymy udanego gotowania i czekamy na Wasze opinie odnośnie tej potrawy!
Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Jajka po szkocku
Czas przygotowania:
Średnia ocena:





Pychotka!