Składniki:

  • 1 dość duża kaczka
  • 1 gałązka rozmarynu
  • cynamon
  • pieprz
  • sól
  • liść laurowy
  • liście szałwii
  • 25 gramów masła
  • 3-5 gruszek



Kaczka jako potrawa porą obiadową świetnie syci. Jej trudność przygotowania sprawia, że nie każdy kucharz w ogóle zaczyna przygodę z tym rodzajem mięsa. My jednak spróbowaliśmy i wyszło naprawdę pysznie. Oczywiście kaczka nie gości na naszym stole codziennie, to danie przeznaczone na wyjątkowe okazje lub na strasznego głoda, który czasami nas dopada. Tym razem kulinarny cel to kaczka z gruszkami.



Oczywiście jest wiele wariantów na kaczkę. My wybraliśmy nieco słodkawy posmak, który nadadzą mięsu gruszki i cynamon. Prezentujemy Wam przepis na kaczkę z gruszkami:

  • Etap 1: Zaczynajmy. Na początek polecamy przygotować dość duży garnek, zalać go do połowy wodą i wrzucić kaczkę. W razie potrzeby dolać wody tak, aby pokryła w całości kaczkę (jednak nie za dużo, gdyż wtedy wywar straci smak). Do wody z kaczką wrzucamy liść laurowy i szałwię. Wywar solimy i zostawiamy na małym ogniu przez półtorej godziny.
  • Etap 2: Po ugotowaniu wyciągamy kaczkę i usuwamy skórę oraz kości. Pozyskane w ten sposób mięso kroimy na średniej wielkości kawałki i ponownie zanurzamy w wywarze. Tym razem na kwadrans. Tu uwaga, po zakończeniu gotowania w garnku nie powinno być wiele wywaru (czym więcej wchłonie mięso – tym lepszy będzie smak).


  • Etap 3: Teraz czas na gruszki. Obieramy je i usuwamy gniazdo z nasionami. Na gorącej patelni topimy masło i wrzucamy obrane gruszki, które dusimy przez kilka minut, co jakiś czas przewracając.
  • Etap 4: Gruszki pod koniec duszenia posypujemy szczypta cynamonu, aby podkreślić ich wyborny smak.
  • Etap 5: Cynamonowe gruszki dodajemy do rondla z kaczką i ponownie dusimy przez kilka minut.
  • Etap 6: Zwieńczenie dzieła, wykładamy mięso na talerze, po czym układamy na nim kawałki gruszek. Serwujemy na ciepło lub zimno (dobrze ugotowana kaczka zachowa swój nieziemski aromat i smak nawet po wystygnięciu).

kaczka z gruszkamiSposób przygotowania nie należy do najłatwiejszych. Prosimy uważnie przeczytać przepis i bezwzględnie dostosować się do gramatury oraz d podanego czasu i temperatury pieczenia. Kaczka to mięso wyborne, ale również trudne w przygotowaniu. Kilka minut zwłoki w piekarniku sprawie, że zamiast soczystego mięsa – na talerzu pojawi się wiór z przypaloną skórką. Tego nikomu nie życzymy.

Trzymamy za Was kciuki podczas gotowania pysznej kaczki!

Oceń przepis

recipe image
Nazwa:
Przepis na Kaczkę z gruszkami



Czas przygotowania:

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook