Składniki:

  • 700 gramów polędwicy wołowej
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 jako
  • 3 łyżki oleju lub oliwy
  • 2 łyżki świeżego tymianku
  • 1 łyżka mąki
  • 1 zwykła bułka
  • pieprz
  • sól



Zapraszamy do skosztowania nowości, greckich ziołowych klopsików, które zwą się Keftedes. Potrawa znana i często przygotowywana w Grecji. Dostępna w wielu tamtejszych restauracjach, uwielbiana przez greków, którzy często przygotowują ją w swoich domach. W Polsce dopiero zaczyna się pojawiać, kusząc smakiem i ciekawym wyglądem. Greckie klopsiki Keftedes to ziołowa odmiana polskich klopsów. Tak w największym skrócie można opisać tą potrawę.



Nieco bardziej aromatyczne, wyraziste w smaku i zdrowsze – to największe różnice między greckimi Keftedes a polskimi klopsami, do których już zdążyliśmy przywyknąć. Czas na małą kulinarną podróż, czas na przepis na Keftedes.

  • Etap 1: Drobno siekamy mięso. W tym czasie moczymy całą bułkę w wodzie. Gdy bułka będzie miękka – wyciskamy z niej wodę i mieszamy z posiekanym mięsem.
  • Etap 2: Do mięsa dodajemy jedno jajko. Przez prasę przeciskamy ząbek czosnku i dodajemy do miski z mięsem. Następnie solimy i dodajemy świeży tymianek. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 20 minut pod przykryciem.


  • Etap 3: Po odczekaniu 20 minut formujemy z mięsa niewielkie, podłużne klopsy. Każdy z klopsów dokładnie obtaczamy w mące (lub bułce tartej) i smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron. Smażymy dość długo, bo około 15 minut.
  • Etap 4: Keftedes podajemy na ciepło. Można je przystroić tymiankiem. Doskonale smakują z dodatkiem gotowanych lub pieczonych ziemniaków.

keftedesPrzygotowanie greckich Keftedes nie jest trudne, za to smak i aromat tej potrawy sprawi, że w myślach przeniesiecie się do kulinarnej Grecji. Warto zafundować sobie i swojej rodzinie taką obiadową podróż!

Życzymy smacznej Grecji na talerzu!

 

Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Keftedes (greckie klopsiki)
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
0 Based on 2 Review(s)

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook