Składniki:

  • 50 dekagramów mięsa z królika
  • 50 dekagramów mięsa wieprzowego
  • 2 jajka
  • 1 kajzerka
  • 40 dekagramów sera żółtego
  • 1 papryka
  • sól
  • pieprz
  • majeranek



Wszystkich, którzy nie akceptują kulinariów z miłych zwierzątek prosimy o opuszczenie tego przepisu. Ci, którzy cenią delikatne mięso i klopsy pasujące do każdej okazji – zapraszamy do lektury. Oto klops z królika – aromatyczny sposób podania pieczonego mięsa z dodatkami.



Wbrew pozorom przygotowanie potrawy nie jest trudne. Mięso królicze mieszamy z wieprzowym, mielemy w maszynce i pieczemy. Ale po kolei, oto przepis na klopsa z królika, który krok po kroku pokazuje, jak przygotować pyszny obiad:

  • Etap 1: Oba rodzaje mięsa myjemy i osuszamy. Przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
  • Etap 2: Do masy mięsnej dodajemy namoczoną i odciśniętą kajzerkę oraz jajka. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem (można też użyć Vegety).



  • Etap 3: Farsz wyrabiamy ręką na gładką masę.
  • Etap 4: Dodajemy pokrojony ser żółty oraz paprykę, dokładnie mieszamy.
  • Etap 5: Masę przekładamy do podłużnej blaszki. Pieczemy około 75 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.

klops z krolika

Przyznamy się, że pierwszy raz mieliśmy do czynienia z mięsem z królika. Miłe i pyszne zaskoczenie, na pewno jeszcze kiedyś wrócimy do tego dania.

Życzymy smacznego obiadu – klopsa z królika!

Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Klops z królika
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
0 Based on 1 Review(s)

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook