Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • sok z buraków
  • kurkuma
  • 1 mały oscypek
  • 1 mały ser pleśniowy
  • 1 mały ser kozi
  • 1 łyżka żurawiny
  • 1 ćwiartka gruszki
  • 1 łyżka cukru
  • wasabi
  • sól
  • pieprz



Zupełna nowość, z którą niedawno się spotkaliśmy. Kolorowe Formaggi to omlety, idealne i lekkie danie dla każdego, kto chce trochę odpocząć od ciężkich dań mięsnych. Doskonałe danie, jako przystawka lub jako główny spektakl kulinarnego przyjęcia. Nasze omlety nie są jednak typowe – są kolorowe!



Poniżej zamieszczamy przepis na kolorowe Formaggi. Te pyszne i kolorowe omlety mogą stać się idealną atrakcją kulinarną w każdym domu. Ponadto ich przygotowanie jest banalnie proste, nikt nie będzie miał problemu, aby sprostać temu wyzwaniu.

  • Etap 1: Ubijamy pianę z białek. W drugim naczyniu mieszamy mąkę z żółtkiem. Tworzymy masę podobną do tej, jak na naleśniki. Doprawiamy solą i pieprzem, po czym dodajemy ubitą pianę z białek. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • Etap 2: Teraz czas na kolory. Masę dzielimy na dwie części (rozlewając do dwóch misek). Do jednej dodajemy sok z buraków, a do drugiej kurkumę. Omlety smażymy na rozgrzanej patelni.


  • Etap 3: Czas na dodatki. Kroimy gruszkę i smażymy ją na maśle. Dodajemy cukier i zostawiamy na patelni przez około 2 minuty.
  • Etap 4: Końcowy etap, czyli dodatki. Na każdym omlecie układamy inny rodzaj sera. Do serów dodajemy gruszkę lub żurawinę. Wstawiamy do piekarnika na około 5 minut i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza. Omlety można podawać z sosem wasabi.

formaggiMamy nadzieję, że przepis na omlety w kolorowym wydaniu Wam zasmakuje!

Życzymy smacznego!

Oceń przepis

recipe image
Nazwa:
Przepis na Kolorowe Formaggi



Czas przygotowania:

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook