Składniki:
- 1 kg ziemniaków (po obraniu)
- 1 cebula
- 1 jajko
- 200gram mąki pszennej
- olej lub masło klarowane do smażenia
- 150 ml śmietany (kwaśna lub słodka)
- 220 g brokułu świeżego lub mrożonego
- 2 ząbki czosnku
- sól do smaku
W gwarze poznańskiej prawie nikt nie używa słowa kopytka – słyszy się za to po prostu kluski bądź szagówki, szczególnie jeśli chodzi o osoby starsze. Jakkolwiek by ich nie nazywać, najważniejsze jest to, aby podać je w odpowiedniej otoczce, wykonywać potrawę z sercem i przede wszystkim zaskoczyć wszystkich biesiadujących przy rodzinnym stole. Przepis na kopytka z brokułami i sosem pomidorowym (szagówki) to połączenie co najmniej niebanalne. Nie dość, że pojawiają się nietypowe dla kopytek sosy, to jeszcze łączymy ze sobą dwa rodzaje – szaleństwo? Sprawdźcie!
- Etap 1: Zaczynamy od przygotowania ciasta na kopytka – ciasto musi być doskonałe! W tym celu myjemy ziemniaki, obieramy je i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie musimy delikatnie je ostudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. W takim stanie pozostawiamy je do całkowitego ostudzenia.
- Etap 2: Do ostudzonych ziemniaków dodajemy mąkę i jajko, szybko zagniatając całość tak aby uzyskać jednolite ciasto – dobrze, jeśli będzie lekko klejące się. Nie poleca się dosypywania mąki, bowiem dzięki niewielkiej ilości tego produktu kopytka będą bardzo delikatne oraz puszyste. Mąkę, oczywiście z umiarem dodajemy tylko wtedy, kiedy ciasto klei się za bardzo.
- Etap 3: Gotowe ciasto przekładamy na blat koniecznie posypany mąką, dzielimy na 6 części i formujemy wałeczki grubości palca, oczywiście cały czas obtaczając je w mące. Następnie delikatnie spłaszczamy ciasto i tniemy je na ukośne, niewielkie kawałki, a następnie pozostawiamy na chwilę, przechodząc do wykonywania sosów.
- Etap 4: Przygotowujemy sos pomidorowy – możecie skorzystać z naszego przepisu na sos pomidorowy, wyłączając z niego cebulę.
- Etap 5: Przechodzimy do ostatniego etapu, a mianowicie wykonania sosu z brokułami. W tym celu obieramy cebulę oraz czosnek i kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy śmietanę, brokuł oraz ząbki czosnku i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem tak długo, aż brokuł zmięknie. Solimy do smaku. Właściwie na tym etapie sos można uznać za zakończony, ale istnieją dwie wersje postępowania. Całość możemy teraz zmiksować bądź pozostawić z większymi kawałkami brokułu (lepiej się prezentuje), uprzednio jednak konieczne jest pokrojenie brokułu w mniejsze kawałeczki.
- Etap 6: Ostatni etap to gotowanie kopytek i podanie potrawy – w tym celu konieczna jest dobrze osolona woda. Gdy woda się zagotuje zmniejszamy temperaturę, aby gotowała się tylko delikatnie, a kopytka wrzucamy do niej porcjami – tylko wtedy nie przerwiemy procesu gotowania. Kopytka mieszamy drewnianą łyżką przez 2-3 minuty aż zaczną wypływać na powierzchnię. Za pomocą cedzaka wyciągamy kopytka z garnka mieszając je z sosem pomidorowym tak, aby nabrały koloru sosu. Następnie porcjujemy kopytka układając je na talerzach i pokrywamy je sosem brokułowym, umieszczając go na powierzchni (bez mieszania z kopytkami). Gotowe!
Prawda, że ciekawy przepis? Oczywiście, a do tego niebanalny, zaskakujący i jakże smaczny. Spróbujcie, a na pewno będziecie zadowoleni – nie bójcie się eksperymentować nawet z tradycyjnymi daniami.
Życzymy przyjemnych eksperymentów i wspaniałych doznań smakowych!
