Składniki:

  • 400 gramów schabu (najlepiej już w plastrach)
  • pół kilograma ziemniaków
  • 1 łyżka kopru (posiekanego)
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • 2 duże cebule
  • 5 łyżek mąki
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki pokruszonych płatków kukurydzianych
  • 8 plastrów sera
  • 30 dekagramów pieczarek
  • olej
  • pieprz
  • sól



Jakże uwielbiana przez wszystkich Polaków potrawa. Domowy obiad, unoszący się po całym domu aromat mięsa w panierce i ten zniewalający smak, który zdobywa każde podniebienie i serce. Pierwsze skojarzenie? Oczywiście, że kotlety schabowe. Postanowiliśmy przygotować staropolską potrawę z dodatkiem cebuli, pieczarek oraz sera. Jest to nasza mała innowacja, która mamy nadzieję przyjmie się także na Waszych stołach.



Czasami proste rozwiązanie, szybki dodatek do czegoś, co dobrze jest każdemu znane potrafi stworzyć na nowo smak i potrawę, do której wracamy. Taki jest właśnie przepis na kotlety schabowe z dodatkiem cebuli, pieczarek oraz sera. Sposób przygotowania jest dość prosty i tradycyjny. W pewnym momencie wkroczy nasza innowacja, która również nie powinna Wam sprawić problemu. Zatem zapraszamy do gotowania.

  • Etap 1: Myjemy i suszymy mięso schabowe. Jeżeli nie jest pokrojone – kroimy w dość grube plastry. Każdy plaster mięsa wkładamy do folii lub torebki i rozbijamy na desce. Przyprawiamy do smaku odrobiną soli i pieprzu.
  • Etap 2: Myjemy i obieramy pieczarki. Gotujemy je na średnim ogniu. Dwie duże cebule kroimy w cienkie krążki i układamy na kawałkach mięsa (na całej powierzchni z obu stron). Przyciskamy deską lub talerzem i odstawiamy na bok.


  • Etap 3:Czas na panierkę. Blendujemy (lub zgniatamy) płatki kukurydzianei dodajemy do nich bułkę tartą oraz mąkę, dokładnie mieszając. Do miski wbijamy i roztrzepujemy jajko. Czas na panierowanie kotletów. Obtaczamy mięso (razem z kawałkami cebuli) w jajku z obu stron i w przygotowanej panierce. Ważne, aby nie zgubić krążków cebuli (podczas panierowania przycisnąć cebulę do schabowego).
  • Etap 4:Obieramy gotujemy ziemniaki. Rozgrzewamy patelnię z olejem i smażymy kotlety z każdej strony. Panierka powinna być zarumieniona, a mięso soczyste w środku. W tym czasie siekamy ugotowane pieczarki.
  • Etap 5: Finalny etap. Usmażone kotlety układamy na blasze, posypując ugotowanymi pieczarkami i zwieńczając plastrem sera. Wstawiamy do piekarnika na około 7 minut.

kotlety schaboweSchabowe serwujemy z ziemniakami. Polecamy do ziemniaków dodać masło i posypać je świeżym koprem.

Mamy nadzieję, że nasza mała schabowa innowacja przypadnie Wam do gustu. Życzymy smacznego!

Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Kotlety schabowe
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
0 Based on 2 Review(s)

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook