Składniki:
- 400 gramów schabu (najlepiej już w plastrach)
- pół kilograma ziemniaków
- 1 łyżka kopru (posiekanego)
- 1 łyżka masła
- 1 jajko
- 2 duże cebule
- 5 łyżek mąki
- 3 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki pokruszonych płatków kukurydzianych
- 8 plastrów sera
- 30 dekagramów pieczarek
- olej
- pieprz
- sól
Jakże uwielbiana przez wszystkich Polaków potrawa. Domowy obiad, unoszący się po całym domu aromat mięsa w panierce i ten zniewalający smak, który zdobywa każde podniebienie i serce. Pierwsze skojarzenie? Oczywiście, że kotlety schabowe. Postanowiliśmy przygotować staropolską potrawę z dodatkiem cebuli, pieczarek oraz sera. Jest to nasza mała innowacja, która mamy nadzieję przyjmie się także na Waszych stołach.




Based on 2 Review(s)
Czasami proste rozwiązanie, szybki dodatek do czegoś, co dobrze jest każdemu znane potrafi stworzyć na nowo smak i potrawę, do której wracamy. Taki jest właśnie przepis na kotlety schabowe z dodatkiem cebuli, pieczarek oraz sera. Sposób przygotowania jest dość prosty i tradycyjny. W pewnym momencie wkroczy nasza innowacja, która również nie powinna Wam sprawić problemu. Zatem zapraszamy do gotowania.
- Etap 1: Myjemy i suszymy mięso schabowe. Jeżeli nie jest pokrojone – kroimy w dość grube plastry. Każdy plaster mięsa wkładamy do folii lub torebki i rozbijamy na desce. Przyprawiamy do smaku odrobiną soli i pieprzu.
- Etap 2: Myjemy i obieramy pieczarki. Gotujemy je na średnim ogniu. Dwie duże cebule kroimy w cienkie krążki i układamy na kawałkach mięsa (na całej powierzchni z obu stron). Przyciskamy deską lub talerzem i odstawiamy na bok.
- Etap 3:Czas na panierkę. Blendujemy (lub zgniatamy) płatki kukurydzianei dodajemy do nich bułkę tartą oraz mąkę, dokładnie mieszając. Do miski wbijamy i roztrzepujemy jajko. Czas na panierowanie kotletów. Obtaczamy mięso (razem z kawałkami cebuli) w jajku z obu stron i w przygotowanej panierce. Ważne, aby nie zgubić krążków cebuli (podczas panierowania przycisnąć cebulę do schabowego).
- Etap 4:Obieramy gotujemy ziemniaki. Rozgrzewamy patelnię z olejem i smażymy kotlety z każdej strony. Panierka powinna być zarumieniona, a mięso soczyste w środku. W tym czasie siekamy ugotowane pieczarki.
- Etap 5: Finalny etap. Usmażone kotlety układamy na blasze, posypując ugotowanymi pieczarkami i zwieńczając plastrem sera. Wstawiamy do piekarnika na około 7 minut.
Schabowe serwujemy z ziemniakami. Polecamy do ziemniaków dodać masło i posypać je świeżym koprem.
Mamy nadzieję, że nasza mała schabowa innowacja przypadnie Wam do gustu. Życzymy smacznego!
Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Kotlety schabowe
Czas przygotowania:
Średnia ocena:




