Składniki:
- miąższ kokosa
- 2 zielone papryczka chili
- szalotki
- nasiona kopru włoskiego
- kurkuma
- sól
- 4 zielone banany typu plantany
- fasolka szparagowa
- 1 mango
- 1 jogurt naturalny
- liście curry
- 1 dynia
- 1 kalarepa
Curry to danie indyjskie, które znane jest na całym świecie ze swojej wyrazistości smaku oraz wabiącego podniebienia aromatu. Postaramy się, aby nasze kremowe curry było identyczne. Będzie to warzywne curry więc danie nadaje się idealnie dla wegetarianów.
Zdobycie składników nie należy do najprostszych. Polecamy sklepy z indyjskimi przysmakami. Typowe supermarkety w naszym kraju raczej nie stronią od plantów (bananów zielonych, które idealnie nadają się do smażenia) lub innych tego typu składników kuchni indyjskiej. Niemniej przepis na kremowe curry pokazuje, że przygotowanie jest dziecinnie proste, gdy mamy składniki.
Zatem do kuchni!
- Etap 1: Przygotować masalę, dodając miąższ kokosa, zielone papryczki chili, nasiona kopru włoskiego i szalotki do blendera i miksując.
- Etap 2: Teraz należy przygotować mango, Do dużego naczynia wlać wodę i dodać sól oraz kurkumę. Wszystko zagotować i wrzucić do gotującej się wody pokrojone mango.
- Etap 3: Do gotującego się mango dodać zmiksowaną masalę i resztki miąższu z kokosa. Całą mieszankę gotować przez około 10 minut.
- Etap 4: Gdy warzywa się ugotują, dodać liście curry i wlać jogurt. Poczekać chwilę i zdjąć z ognia. Gotowe.
Tak oto powstało pyszne, kremowe curry dla wegetarianów. Zapraszamy do komentowania i zerknięcia na inne przepisy kuchni indyjskiej, które przygotowaliśmy!
Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Kremowe curry
Czas przygotowania: