Składniki:

  • 20-25 krewetek
  • olej
  • proszek do pieczenia
  • sól
  • sos rybny
  • 2 łyżki wina ryżowego
  • 1 cebula
  • starty korzeń imbiru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • woda



Wielkie wyzwanie, którego się podjęliśmy. Nigdy wcześniej nie przygotowywaliśmy krewetek. Stale słysząc, jakie to pyszne danie, kwiat owoców morza – postanowiliśmy wreszcie spróbować naszych sił i przygotować krewetki w cieście. Kilka porad, kilka zapytań skierowanych do bardziej doświadczonych znajomych i znaleźliśmy ciekawa kompozycję krewetkową, która stworzyła jeden, spójny przepis na krewetki w cieście. Efekt? Pyszne danie, które na pewno przygotujemy jeszcze wiele razy.



Nie spodziewaliśmy się, że krewetki są tak pyszne. Owszem, na początku były problemy z obieraniem, ale w końcu trening czyni mistrza. Polecamy skosztowanie tego przysmaku, który idealnie nada się jako obiadowa odskocznia lub po prostu pyszna przekąska.

  • Etap 1: W pierwsze kolejności trzeba oczyścić krewetki (ze skorup). Warto w tym celu umyć krewetki wodą i potraktować wrzątkiem. Do przygotowania potrawy wykorzystaliśmy świeże krewetki – takie też polecamy użyć.
  • Etap 2: Po przygotowaniu krewetek czas na ciasto. Mieszamy oba rodzaje mąki, dodajemy szczyptę proszku do pieczenia, jajko, wodę, olej i gdy uzyskamy odpowiednią gęstość (ciasto krewetkowe powinno być średnio gęste) odrobinę solimy. Ciasto odstawiamy na bok.  


  • Etap 3: Aby krewetki nabrały pysznego posmaku – trzeba przygotować marynatę. W tym celu obieramy i kroimy cebulę. Warto potraktować ją wyciskarką do czosnku lub blenderem. Do cebuli dodajemy imbir, kilka łyżek sosu rybnego i wino. Dokładnie mieszamy, po czym do marynaty wrzucamy obrane krewetki. Zostawiamy je na około 20 minut w marynacie.
  • Etap 4: Przyszedł czas na smażenie. Krewetki najwygodniej smażyć w woku (można do tego również użyć głębokiej patelni). Marynowane krewetki obtaczamy w cieście i smażymy na głębokim oleju. Dobrym znakiem będzie pływająca krewetka. Należy pamiętać, aby krewetki nie były obtoczone w zbyt dużej ilości ciasta. Krewetki smażymy przez około 2 minut, do zarumienienia.  

krewetki w cieścieSmacznego!

Oceń przepis

recipe image
Nazwa:
Przepis na Krewetki w cieście



Czas przygotowania:
Średnia ocena:
0graygraygraygraygray Based on 2 Review(s)

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook