Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 3 jajka
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru
- 800 mililitrów oleju
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 150 gramów wiórków kokosowych
- sól
- 2 torebki ryżu
- Sos słodko-kwaśny
Przepis kuchni chińskiej, znany kurczak w cieście kokosowym. Tak naprawdę stworzymy dziś kulki z kurczaka w cieście kokosowym. Pyszne danie, szybkie w przygotowaniu, przenoszące nas do samych Chin, gdzie kokosowy kurczak jest często spotykaną potrawą.
Nasz przepis na kurczaka w cieście kokosowym idealnie wkomponuje się w obiadową porę tych, którzy chcą na chwilę oddalić się w kulinarnych wojażach od kuchni polskiej lub nawet europejskiej. Kuchnia chińska (azjatycka) zaprasza!
- Etap 1: Zaczynamy od ciasta. Do miski dodajemy mąkę pszenną, mleko, jajka, proszek do pieczenia, sól oraz cukier. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Do wyrobionego ciasta dodajemy wiórki kokosowe i ponownie wyrabiamy masę.
- Etap 2: Na woku podgrzewamy olej (całą podaną ilość) i kroimy piersi z kurczaka w kostki.
- Etap 3: Kostki kurczaka dokładnie obtaczamy w przygotowanym cieście i smażymy na głębokim oleju. Smażymy do momentu, aż kulki zrobią się złote.
- Etap 4: Gotujemy ryż, przygotowujemy sos słodko-kwaśny i podajemy potrawę!
Tak przygotowany kurczak w wersji azjatyckiej na pewno zasmakuje Waszym obiadowym gościom.
Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Kurczaka w cieście kokosowym (kulki)
Czas przygotowania:
Pysznie wyglada!!!,smakuje pewnie tez.Lece po skladniki.zamiast polowy mleka dodam mleko kokosowe i imbir.(PROPOZYCJA).Pozdrawiam
Następnym razem, gdy będziemy przygotowywać kulki na pewno uwzględnimy tą propozycję 😉 Smacznego gotowania!
doskonały przepis!