Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru
  • 800 mililitrów oleju
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 150 gramów wiórków kokosowych
  • sól
  • 2 torebki ryżu
  • Sos słodko-kwaśny



Przepis kuchni chińskiej, znany kurczak w cieście kokosowym. Tak naprawdę stworzymy dziś kulki z kurczaka w cieście kokosowym. Pyszne danie, szybkie w przygotowaniu, przenoszące nas do samych Chin, gdzie kokosowy kurczak jest często spotykaną potrawą.



Nasz przepis na kurczaka w cieście kokosowym idealnie wkomponuje się w obiadową porę tych, którzy chcą na chwilę oddalić się w kulinarnych wojażach od kuchni polskiej lub nawet europejskiej. Kuchnia chińska (azjatycka) zaprasza!

  • Etap 1: Zaczynamy od ciasta. Do miski dodajemy mąkę pszenną, mleko, jajka, proszek do pieczenia, sól oraz cukier. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Do wyrobionego ciasta dodajemy wiórki kokosowe i ponownie wyrabiamy masę.
  • Etap 2: Na woku podgrzewamy olej (całą podaną ilość) i kroimy piersi z kurczaka w kostki.


  • Etap 3: Kostki kurczaka dokładnie obtaczamy w przygotowanym cieście i smażymy na głębokim oleju. Smażymy do momentu, aż kulki zrobią się złote.
  • Etap 4: Gotujemy ryż, przygotowujemy sos słodko-kwaśny i podajemy potrawę!

 kurczak w ciescie kokosowym

Tak przygotowany kurczak w wersji azjatyckiej na pewno zasmakuje Waszym obiadowym gościom.

 

 

Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Kurczaka w cieście kokosowym (kulki)
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
no rating Based on 0 Review(s)

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook