Składniki:

  • makaron do lasagne (najlepiej 9 plasterków)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • oregano
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • sos pomidorowy (przepis dostępny na naszej stronie)
  • około 30 dekagramów żółtego sera



Pyszna potrawa rodem ze słonecznej Italii. Dziś naszym pomysłem na obiad jest prosta, szybka w przygotowaniu i jakże pyszna Lasagne. Potrawa, która jest wielbiona nie tylko przed włochów. Cały świat się nią zachwyca. Potwierdzają to restauracje, nawet te najdroższe, które w swojej karcie dań również oferują Lasagne.



Zapraszamy do gotowania, prezentujemy przepis na Lasagne. Szybko, łatwo i pysznie!

  • Etap 1: Makaron dodajemy do lekko osolonej wody i przez 3-4 minuty gotujemy, aby zmiękł. Uwaga – płaty mogą się skleić, także ostrożność jest wskazana. Po kilku minutach wyciągamy makaron i rozkładamy na talerzach. Płaty należy oddzielić, aby nie uległy sklejeniu.
  • Etap 2: Mięso mielone dusimy na małym ogniu. Dodajemy do garnka pokrojone w kostki cebule i zawartość garnka zostawiamy na ogniu przez 10 minut. Do mięsa dodajemy sos pomidorowy (może być kupiony, ale my polecamy nasz przepis na sos pomidorowy).


  • Etap 3: Teraz czas na sos beszamelowy, który przy Lasagne jest podstawą. W rondelku roztapiamy masło. Na pozyskany w ten sposób tłuszcz sypiemy mąkę. Czekamy, aż mieszanina będzie jednolitej konsystencji (w tym czasie mieszamy). Dodajemy szklankę mleka i mikserem (lub trzepaczką) mieszamy zawartość. Gdy sos zgęstnieje – powtarzamy czynność i dodajemy resztę mleka. Na koniec dodajemy sól, pieprz, bazylie i oregano, a następnie doprowadzamy do wrzenia, po czym zdejmujemy z ognia.
  • Etap 4: Przyszedł czas na finalne działanie, czyli komponowanie Lasagne. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Teraz kolejno układamy: makaron, sos beszamelowy, mięsne nadzienie z sosem pomidorowym i starty ser. Tak wygląda jedna warstwa. Czynność powtarzamy do skończenia składników. Na wierzchu posypujemy resztką startego sera i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut. Piekarnik ustawić na temperaturę 180 – 200 stopni Celsjusza.

lasagneZapraszamy do komentowania i oceniania naszego przepisu na Lasagne.

Uważacie na podniebienia, ta pyszna potrawa znika ze stołu, zanim zdąży ostygnąć!

Życzymy smacznego!

Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Lasagne
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
0.5 Based on 10 Review(s)

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook