Składniki:

  • makaron do lasagne (najlepiej 9 plasterków)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • oregano
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • sos pomidorowy (przepis dostępny na naszej stronie)
  • około 30 dekagramów żółtego sera



Pyszna potrawa rodem ze słonecznej Italii. Dziś naszym pomysłem na obiad jest prosta, szybka w przygotowaniu i jakże pyszna Lasagne. Potrawa, która jest wielbiona nie tylko przed włochów. Cały świat się nią zachwyca. Potwierdzają to restauracje, nawet te najdroższe, które w swojej karcie dań również oferują Lasagne.



Zapraszamy do gotowania, prezentujemy przepis na Lasagne. Szybko, łatwo i pysznie!

    • Etap 1: Makaron dodajemy do lekko osolonej wody i przez 3-4 minuty gotujemy, aby zmiękł. Uwaga – płaty mogą się skleić, także ostrożność jest wskazana. Po kilku minutach wyciągamy makaron i rozkładamy na talerzach. Płaty należy oddzielić, aby nie uległy sklejeniu.
    • Etap 2: Mięso mielone dusimy na małym ogniu. Dodajemy do garnka pokrojone w kostki cebule i zawartość garnka zostawiamy na ogniu przez 10 minut. Do mięsa dodajemy sos pomidorowy (może być kupiony, ale my polecamy nasz przepis na sos pomidorowy).



  • Etap 3: Teraz czas na sos beszamelowy, który przy Lasagne jest podstawą. W rondelku roztapiamy masło. Na pozyskany w ten sposób tłuszcz sypiemy mąk i smażymy ciągle mieszając przez około 2 minuty. Stopniowo wlewamy mleko i cały czas mieszamy, żeby nie było grudek. Sos wyraźnie zgęstnieje. Powinien być  on gładki.  Sos gotujemy na wolnym ogniu przez 1-2 minuty. Zdejmujemy z ognia dodajemy sól, pieprz, bazylie i oregano.
  • Etap 4: Przyszedł czas na finalne działanie, czyli komponowanie Lasagne. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Teraz kolejno układamy: makaron, sos beszamelowy, mięsne nadzienie z sosem pomidorowym i starty ser. Tak wygląda jedna warstwa. Czynność powtarzamy do skończenia składników. Na wierzchu posypujemy resztką startego sera i wstawiamy do piekarnika na około 25 minut. Piekarnik ustawić na temperaturę 180 – 200 stopni Celsjusza. Pod koniec pieczenia  przykrywamy ją folią, aby się za bardzo nie spiekła. Po upieczeniu  możemy zostawić ją na kwadrans, wówczas będzie się nam dobrze kroiła.

Zapraszamy do komentowania i oceniania naszego przepisu na Lasagne.

Uważacie na podniebienia, ta pyszna potrawa znika ze stołu, zanim zdąży ostygnąć!

Życzymy smacznego!

Oceń przepis

recipe image
Nazwa:
Przepis na Lasagne



Czas przygotowania:
Średnia ocena:
11stargraygraygraygray Based on 14 Review(s)

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook