Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki rozmarynu
  • 2 łyżki kminku
  • pół puszki pomidorów krojonych z sokiem
  • 30 dekagramów fasoli szparagowej
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cukinia
  • pieprz
  • sól
  • 1 słodka papryka
  • 1 papryka chili



Kto nie lubi leczo? Dla tych, co lubią tą potrawę, ale także dla tych, którzy nie lubią tradycyjnego leczo, przygotowaliśmy nieco inną odmianę – leczo z fasoli szparagowej, czyli szparagowe leczo!



Sposób przygotowania różni się tylko niuansami od tradycyjnej wersji potrawy. Smak natomiast jest już zupełnie inny, o czym przekonacie się degustując potrawę lub czytając i wdrażając w kuchni nasz przepis na leczo z fasoli szparagowej. Zacznijmy więc gotowanie:

  • Etap 1: Przez około 5 minut blanszujemy fasolę szparagową w osolonej wodzie.
  • Etap 2: Obieramy i kroimy cebulę w drobne kostki, po czym smażymy ją na patelni z oliwą. Dodajemy do niej przyprawy (sól, kminek, rozmaryn) oraz zgnieciony czosnek. Dokładnie mieszamy i po chwili na patelnię dodajemy pomidory z puszki (razem z sokiem). Kroimy cukinię i dodajemy ją do smażących się składników.


  • Etap 3: Po cukinii na patelni lądują: fasolka szparagowa, pokrojona papryka słodka i papryka chili. Potrawę mieszamy i dusimy na patelni przez około 15 minut.

leczo z fasoli szparagowejTak przygotowane leczo na pewno zasmakuje Waszym domownikom i  obiadowym gościom. Potrawę z powodzeniem i bez obaw o utratę smaku można podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło.

Na koniec kulinarno-medyczny suchar:

Co robią lekarze w kuchni?

Leczo!

 

Smacznego!

Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Leczo z fasoli szparagowej
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
0 Based on 1 Review(s)

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook