Składniki:

  • Łosoś i marynata:
  • 600 gramów fileta z łososia
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szparagi
  • Pomidorowe pesto:
  • około 10 suszonych kawałków pomidorów w zalewie z oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki migdałów
  • 4 listki bazylii
  • 1 łyżka oliwy
  • pieprz
  • sól
  • Ciasto francuskie:
  • 300 gramów mąki
  • 125 gramów zimnego masła
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 100 mililitrów zimnej wody
  • 1 jajko



Jako, że wielkimi krokami zbliżają się walentynki – święto zakochanych, postanowiliśmy uzupełnić kolejnym przepisem naszą kategorię Foodporn. Tym razem opiszemy i przygotujemy łososia w cieście francuskim z dodatkiem pesto!



Lekkie i przyjemne danie, kwalifikujące się do grona afrodyzjaków z pewnością zaspokoi Wasze kulinarne gusta w walentynkowy obiad. Przepis na łososia w cieście francuskim z pomidorowym pesto został wielokrotnie przez nas sprawdzony – uwierzcie – smakuje i działa idealnie!

  • Etap 1: Zacznijmy od ciasta francuskiego. Już kiedyś opisywaliśmy przepis na ciasto francuskie – odsyłamy więc do niego.
  • Etap 2: Gdy mamy gotowe ciasto (wersja dla leniwych – można kupić gotowe ciasto, ale oczywiście tego nie polecamy), zaczynamy przygotowania łososia. Oddzielamy skórę z ryby i kroimy mięso na paski 5 na 10 centymetrów. Rybę wkładamy do miski i mieszamy z wszystkimi składnikami na marynatę. Rybę w marynacie odstawiamy na minimum godzinę.


  • Etap 3: Gry ryba czeka w marynacie, przygotowujemy pomidorowe pesto. Do shakera lub miski z mikserem wkładamy suszone pomidory (odcedzone z oleju), pokrojone migdały, czosnek, bazylię oraz wlewamy oliwę. Rozdrabniamy zawartość, aby uzyskać krem. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Etap 4: Gdy wszystkie składniki są gotowe (ciasto, łosoś i pesto) – nastawiamy piekarnik na około 190 stopni Celsjusza. W tym czasie gotujemy także szparagi, które posłużą nam jako dekoracja. Czas na składanie rolady. Na ciasto układamy posmarowane w pomidorowym pesto kawałki łososia (układamy stroną posmarowaną). Smarujemy drugą stronę ryby i przykrywamy ciastem. Dociskamy, odcinając nadmiar ciasta. Teraz porcjujemy roladę na 6 kawałków.
  • Etap 5: Przed umieszczeniem rolady w piekarniku smarujemy ciasto roztrzepanym jajkiem. Umieszczamy roladę w piecu i czekamy około 20 minut. W tym czasie kończymy gotowanie szparagów.

losos-w-ciescie-francuskimŻyczymy Wam upojnych walentynek i pysznego łososia w miękkim cieście francuskim i przepysznym, wyrazistym pomidorowym pesto ze szparagami!

Zapraszamy po kolejne przepisy!

Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Łososia w cieście francuskim z pesto
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
0 Based on 1 Review(s)

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook