Składniki:
- Łosoś i marynata:
- 600 gramów fileta z łososia
- sól
- pieprz
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- szparagi
- Pomidorowe pesto:
- około 10 suszonych kawałków pomidorów w zalewie z oleju
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki migdałów
- 4 listki bazylii
- 1 łyżka oliwy
- pieprz
- sól
- Ciasto francuskie:
- 300 gramów mąki
- 125 gramów zimnego masła
- 1/3 łyżeczki soli
- 100 mililitrów zimnej wody
- 1 jajko
Jako, że wielkimi krokami zbliżają się walentynki – święto zakochanych, postanowiliśmy uzupełnić kolejnym przepisem naszą kategorię Foodporn. Tym razem opiszemy i przygotujemy łososia w cieście francuskim z dodatkiem pesto!




Based on 1 Review(s)
Lekkie i przyjemne danie, kwalifikujące się do grona afrodyzjaków z pewnością zaspokoi Wasze kulinarne gusta w walentynkowy obiad. Przepis na łososia w cieście francuskim z pomidorowym pesto został wielokrotnie przez nas sprawdzony – uwierzcie – smakuje i działa idealnie!
- Etap 1: Zacznijmy od ciasta francuskiego. Już kiedyś opisywaliśmy przepis na ciasto francuskie – odsyłamy więc do niego.
- Etap 2: Gdy mamy gotowe ciasto (wersja dla leniwych – można kupić gotowe ciasto, ale oczywiście tego nie polecamy), zaczynamy przygotowania łososia. Oddzielamy skórę z ryby i kroimy mięso na paski 5 na 10 centymetrów. Rybę wkładamy do miski i mieszamy z wszystkimi składnikami na marynatę. Rybę w marynacie odstawiamy na minimum godzinę.
- Etap 3: Gry ryba czeka w marynacie, przygotowujemy pomidorowe pesto. Do shakera lub miski z mikserem wkładamy suszone pomidory (odcedzone z oleju), pokrojone migdały, czosnek, bazylię oraz wlewamy oliwę. Rozdrabniamy zawartość, aby uzyskać krem. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Etap 4: Gdy wszystkie składniki są gotowe (ciasto, łosoś i pesto) – nastawiamy piekarnik na około 190 stopni Celsjusza. W tym czasie gotujemy także szparagi, które posłużą nam jako dekoracja. Czas na składanie rolady. Na ciasto układamy posmarowane w pomidorowym pesto kawałki łososia (układamy stroną posmarowaną). Smarujemy drugą stronę ryby i przykrywamy ciastem. Dociskamy, odcinając nadmiar ciasta. Teraz porcjujemy roladę na 6 kawałków.
- Etap 5: Przed umieszczeniem rolady w piekarniku smarujemy ciasto roztrzepanym jajkiem. Umieszczamy roladę w piecu i czekamy około 20 minut. W tym czasie kończymy gotowanie szparagów.
Życzymy Wam upojnych walentynek i pysznego łososia w miękkim cieście francuskim i przepysznym, wyrazistym pomidorowym pesto ze szparagami!
Zapraszamy po kolejne przepisy!
Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Łososia w cieście francuskim z pesto
Czas przygotowania:
Średnia ocena:




