Składniki:
- 1 dorsz
- pół łyżki kurkumy
- 1 cytryna
- 4 zielone papryki
- sól
- olej gorczycowy
- panach phoran (mieszanka przypraw: biały kminek, nasiona fenkułu, nasiona cebuli, nasiona gorczycy i nasiona kozieradki)
- 2 torebki ryżu
Kolejny raz wracamy na indyjski grunt, oferując Wam potrawę, która z nazwy może wiele nie wnosić. Zwłaszcza dla tych, którzy nie interesują się indyjskimi kulinariami. Maasor tenga to ryba o kwaśnym posmaku. Indie słyną ze skrajności w smakach. Ma być pikantnie lub kwaśno. Ten przepis zdecydowanie ukierunkuje kubki smakowe w kwaśne rejony.
Kompletowanie składników nie powinno sprawić problemu. Przestrzegamy – przepis na Maasor tenga uda się, gdy dobrze wybierzecie rybę oraz pozostałe składniki (zwłaszcza przyprawy).
- Etap 1: Czyścimy dorsza, po czym kroimy rybę na małe kostki. Pokrojone kawałki ryby marynujemy w kurkumie. Do marynaty dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i szczyptę soli. Rybę zostawiamy w marynacie na pół godziny.
- Etap 2: W tym czasie polecamy pokroić papryki na drobne kostki. Ponadto przygotowujemy panach phoran, czyli mieszamy nasiona i przyprawy w jednej misce.
- Etap 3: Na patelnię z rozgrzanym olejem gorczycowym wrzucamy pokrojoną paprykę, odrobinę przegotowanej wody i mieszankę przypraw panach phoran. Po kilku minutach dodajemy zamarynowaną rybę i dusimy na małym ogniu przez około 15 minut.
- Etap 4: Gotujemy ryż wedle wskazówek na opakowaniu.
- Etap 5: Rybę podajemy z ryżem na ciepło.
Ryba o indyjskim charakterze to doskonała odskocznia obiadowa. Jest to również motyw kulinarny, którym możecie zaskoczyć swoich gości.
Niech Indie i kwaśny posmak dorsza zagoszczą na Waszych stołach!
Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Maasor tenga
Czas przygotowania: