Składniki:
- 10 dekagramów makaronu
- 25 dekagramów mięsa mielonego
- 10 pieczarek
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 puszka pomidorów
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka oleju
- garść świeżej bazylii
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
Garnki od zawsze cieszyły się w naszej kuchni uznaniem. Chodzi oczywiście o potrawy garnkowe, które są sycące i często skrywają niesamowite smaki. Tak jest i tym razem – makaronowy garnek tylko z pozoru odkrywa wszystkie swoje karty.




Based on 1 Review(s)
Makaron to w tej potrawie fundament, który daje podstawy dla innych dodatków. Jakich? Przygotujcie się na przepis na makaronowy garnek, który kusi różnorodnością potraw.
- Etap 1: Mięso przyprawiamy, mieszamy z jajkiem i bułką. Formujemy pulpety i obtaczamy je w połowie mąki.
- Etap 2: Pomidory miksujemy z bazylią, wlewamy do garnka, w którym zagotowujemy 1 szklankę wody z dodatkiem soli. Wrzucamy pulpety oraz dodajemy koncentrat, sól, pieprz i zioła.
- Etap 3: Cebulę oraz pieczarki kroimy , smażymy i dodajemy do sosu. Resztę mąki rozrabiamy w wodzie, wlewamy do sosu. Gotujemy 10 minut. Makaron gotujemy osobno. Na koniec łączymy go z sosem.
Sycący garnek prosto z Włoch? Mam nadzieję, że makaron w takim wydaniu się Wam spodoba i co najważniejsze – zdobędzie Wasze kulinarne gusta.
Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Makaronowy garnek
Czas przygotowania:
Średnia ocena:




