Składniki:

  • 10 dekagramów makaronu
  • 25 dekagramów mięsa mielonego
  • 10 pieczarek
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka oleju
  • garść świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie



Garnki od zawsze cieszyły się w naszej kuchni uznaniem. Chodzi oczywiście o potrawy garnkowe, które są sycące i często skrywają niesamowite smaki. Tak jest i tym razem – makaronowy garnek tylko z pozoru odkrywa wszystkie swoje karty.



Makaron to w tej potrawie fundament, który daje podstawy dla innych dodatków. Jakich? Przygotujcie się na przepis na makaronowy garnek, który kusi różnorodnością potraw.

 

  • Etap 1: Mięso przyprawiamy, mieszamy z jajkiem i bułką. Formujemy pulpety i obtaczamy je w połowie mąki.
  • Etap 2: Pomidory miksujemy z bazylią, wlewamy do garnka, w którym zagotowujemy 1 szklankę wody z dodatkiem soli. Wrzucamy pulpety oraz dodajemy koncentrat, sól, pieprz i zioła.



  • Etap 3: Cebulę oraz pieczarki kroimy , smażymy i dodajemy do sosu. Resztę mąki rozrabiamy w wodzie, wlewamy do sosu. Gotujemy 10 minut. Makaron gotujemy osobno. Na koniec łączymy go z sosem.

 makaronowy garnek

Sycący garnek prosto z Włoch? Mam nadzieję, że makaron w takim wydaniu się Wam spodoba i co najważniejsze – zdobędzie Wasze kulinarne gusta.

Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Makaronowy garnek
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
0 Based on 1 Review(s)

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook