Składniki:
- Ciasto:
- 2-3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki mleka
- 1 jajko
- 1/3 kostki drożdży
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- Farsz:
- około 80 dekagramów mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka groszku
- Koncentrat pomidorowy
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- odrobina marynowanych pieczarek lub papryki
- Sos:
- 1 duży jogurt grecki
- 1 średni słoik majonezu
- 3 rozgniecione ząbki czosnku
- 1 pęczek koperku
- sól
- pieprz
Dziś zaprezentujemy Wam pyszny przepis na kulinarną wariację mięsno-drożdżową. Oto mięsny rogal. Pokaźnych rozmiarów potrawa, kusząca wyglądem, przyciągająca zapachem i nęcąca smakiem, który łączy to, co najlepsze w przygotowanym farszu oraz cieście drożdżowym.
Nie ukrywamy, że ciasto drożdżowe to nasza bajka. Lubimy przygotowywać pizzę, rogaliki i takie oto innowacje kulinarne, które w swoich przepisach zawierają drożdże i mąkę. Przepis na mięsnego rogala tylko to potwierdza. Zacznijmy więc przygotowania tego ciekawego dania.
- Etap 1: Zaczynamy od fundamentu, czyli od ciasta drożdżowego. Drożdże dodajemy do ciepłego mleka z cukrem, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Następnie mleko z drożdżami wlewamy do mąki i dodajemy pozostałe składniki. Wszystko zagniatamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłym miejscu. Miskę z ciastem przykrywamy ścierką.
- Etap 2: Gdy ciasto spokojnie rośnie, pora zająć się farszem. Mięso podsmażamy z posiekaną cebulą, koncentratem pomidorowym i przyprawami. Dusimy przez chwilę i na koniec dodajemy groszek oraz kukurydzę. Dokładnie mieszamy i zdejmujemy patelnię z ognia, odstawiając z boku do wystygnięcia farszu. Uwaga – nie nakładać gorącego farszu na ciasto!
- Etap 3: Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, posypujemy obficie mąką. Na to posypujemy warstwę startego sera żółtego.
- Etap 4: Teraz czas na farsz. Mięso z dodatkami wylewamy na ciasto i zwijamy jak makowiec (w rulon). Zakładamy boki i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Dzięki temu rogal zachowa swoją strukturę, a farsz nie wypłynie podczas pieczenia.
- Etap 5: Rogal ląduje do piekarnika. Pieczemy potrawę przez godzinę w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
- Etap 6: W tym czasie zajmijmy się sosem. Jogurt, majonez, koperek, czosnek i przyprawy dokładnie mieszamy w misce. Po upieczeniu rogala kroimy go w plastry i polewamy sosem. Gotowe!
Rogal smakuje wybornie. Jest to kompletne i sycące danie, idealne jako innowacja kulinarna dla całej rodziny i znajomych.
Smacznego i zapraszamy do komentowania!
Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Mięsny rogal
Czas przygotowania:
Wlasnie robie rogala.i zastanawiam sie w jakiej opcji piekarnika go piec..gora/dol? Moj nie ma termoobiegu.i czy nalezy go zjesc od razu czy na drugi dzien bedzie jeszcze swiezy?
My zawsze pieczemy góra-dół, również nie mamy termoobiegu, ale jakoś sobie radzimy 🙂
Co do świeżości – pyszny jest zarówno cieplutki, jak i już trochę przestygnięty. Trzyma świeżość przez 2-3 dni, ale zwykle tyle nie wytrzymuje, bo jest taki dobry, że znika w przeciągu 1-2 pór obiadowych 😉
Wyszedl rewelacyjny..i ten sos czosnkowo-koperkowy do tego..No pycha.Ja zrobilam go tylko dla dwoch osob ale mimo to mysle ze nie doczeka jutra;) Przepis nie skomplikowany, latwo sie go robi, nie zajmuje duzo czasu a smakuje..mniam niebo w gebie.Dziekuje za ten przepis.Rogal na pewno zostanie stalym gosciem na naszym stole.Polecam wszystkim;)
Dziękujemy za miłe słowa i życzymy smacznego 😉
rogal rogalem, ale ten sos mięsny jest obłędny!