Składniki:

  • Ciasto:
  • 2-3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1/3 kostki drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • około 80 dekagramów mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka groszku
  • Koncentrat pomidorowy
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • odrobina marynowanych pieczarek lub papryki
  • Sos:
  • 1 duży jogurt grecki
  • 1 średni słoik majonezu
  • 3 rozgniecione ząbki czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • sól
  • pieprz



Dziś zaprezentujemy Wam pyszny przepis na kulinarną wariację mięsno-drożdżową. Oto mięsny rogal. Pokaźnych rozmiarów potrawa, kusząca wyglądem, przyciągająca zapachem i nęcąca smakiem, który łączy to, co najlepsze w przygotowanym farszu oraz cieście drożdżowym.



Nie ukrywamy, że ciasto drożdżowe to nasza bajka. Lubimy przygotowywać pizzę, rogaliki i takie oto innowacje kulinarne, które w swoich przepisach zawierają drożdże i mąkę. Przepis na mięsnego rogala tylko to potwierdza. Zacznijmy więc przygotowania tego ciekawego dania.

  • Etap 1: Zaczynamy od fundamentu, czyli od ciasta drożdżowego. Drożdże dodajemy do ciepłego mleka z cukrem, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Następnie mleko z drożdżami wlewamy do mąki i dodajemy pozostałe składniki. Wszystko zagniatamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłym miejscu. Miskę z ciastem przykrywamy ścierką.
  • Etap 2: Gdy ciasto spokojnie rośnie, pora zająć się farszem. Mięso podsmażamy z posiekaną cebulą, koncentratem pomidorowym i przyprawami. Dusimy przez chwilę i na koniec dodajemy groszek oraz kukurydzę. Dokładnie mieszamy i zdejmujemy patelnię z ognia, odstawiając z boku do wystygnięcia farszu. Uwaga – nie nakładać gorącego farszu na ciasto!


  • Etap 3: Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, posypujemy obficie mąką. Na to posypujemy warstwę startego sera żółtego.
  • Etap 4: Teraz czas na farsz. Mięso z dodatkami wylewamy na ciasto i zwijamy jak makowiec (w rulon). Zakładamy boki i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Dzięki temu rogal zachowa swoją strukturę, a farsz nie wypłynie podczas pieczenia.
  • Etap 5: Rogal ląduje do piekarnika. Pieczemy potrawę przez godzinę w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
  • Etap 6: W tym czasie zajmijmy się sosem. Jogurt, majonez, koperek, czosnek i przyprawy dokładnie mieszamy w misce. Po upieczeniu rogala kroimy go w plastry i polewamy sosem. Gotowe!

miesny rogalRogal smakuje wybornie. Jest to kompletne i sycące danie, idealne jako innowacja kulinarna dla całej rodziny i znajomych.

Smacznego i zapraszamy do komentowania!

 

Oceń przepis

recipe image
Nazwa:
Przepis na Mięsny rogal



Czas przygotowania:

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook