Składniki:

  • 150 gram mąki
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • sól
  • woda mineralna lub zwykła woda
  • masło, olej lub oliwa do smażenia
  • ser w kostce (pełnotłusty lub półtłusty) lub dżem lub mięso mielone



Z dżemem, serem lub mięsem – naleśniki goszczą na naszych stołach od wielu lat. Hipnotyzują smakiem, prostotą przygotowania i przede wszystkim różnorodnością. Sami możemy zdecydować, z czym przygotujemy naleśniki. Nasza ulubiona wersja to naleśniki z dżemem. Jednak od czasu do czasu przygotowujemy także naleśniki z mięsem.



Wybór nadzienia zależy od gustu. Dziś zaprezentujemy przepis na naleśniki w różnej konfiguracji ,aby każdy znalazł w nich odrobinę słodyczy lub słonego posmaku.

Zatem zacznijmy.

Przepis na ciasto na naleśniki:

  • Etap 1: Do miski dodać mąkę, mleko, sól i wbić jajka. Zawartość dokładnie zmiksować i odstawić na pół godziny pod przykrytą ścierką.
  • Etap 2: Przed przystąpieniem do smażenia dodać do ciasta około pół szklanki wody.


  • Etap 3: Naleśniki smażyć z obu stron na małej ilości masła lub oleju, najlepiej na patelni teflonowej

 

Przepis na naleśniki z dżemem:

  • Etap 1: Najprostsza wersja naleśników. Przygotowane placki naleśnikowe posmarować dżemem o dowolnym smaku i podsmażyć na wolnym ogniu. Uwaga na zbyt wielką ilość dżemu, który może wyciekać.

 

Przepis na naleśniki z mięsem:

  • Etap 1: Gotujemy mięso mielone, dodając do rondelka pokrojoną cebulę, sól, pieprz i bazylię. Można użyć także papryki.
  • Etap 2: Przygotowane wcześniej placki naleśnikowe nadziewamy mięsem i smażymy na patelni.

Przepis na naleśniki z serem:

    • Etap 1: Jedną kostkę sera tłustego lub półtłustego rozetrzeć z cukrem (1-2 łyżeczki) i jajkiem.
    • Etap 2: Zwinąć naleśniki, smażyć na wolnym ogniu do zarumienienia.

    naleśnikiSkomentujcie, oceńcie i powiedzcie, jaka wersja naleśników najbardziej się wam podoba.

    Oceń przepis

    recipe image
    Nazwa:
    Przepis na Naleśniki



    Czas przygotowania:
    Średnia ocena:
    0graygraygraygraygray Based on 2 Review(s)

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook