Składniki:
- 150 gram mąki
- 2 jajka
- 2 szklanki mleka
- sól
- woda mineralna lub zwykła woda
- masło, olej lub oliwa do smażenia
- ser w kostce (pełnotłusty lub półtłusty) lub dżem lub mięso mielone
Z dżemem, serem lub mięsem – naleśniki goszczą na naszych stołach od wielu lat. Hipnotyzują smakiem, prostotą przygotowania i przede wszystkim różnorodnością. Sami możemy zdecydować, z czym przygotujemy naleśniki. Nasza ulubiona wersja to naleśniki z dżemem. Jednak od czasu do czasu przygotowujemy także naleśniki z mięsem.
Wybór nadzienia zależy od gustu. Dziś zaprezentujemy przepis na naleśniki w różnej konfiguracji ,aby każdy znalazł w nich odrobinę słodyczy lub słonego posmaku.
Zatem zacznijmy.
Przepis na ciasto na naleśniki:
- Etap 1: Do miski dodać mąkę, mleko, sól i wbić jajka. Zawartość dokładnie zmiksować i odstawić na pół godziny pod przykrytą ścierką.
- Etap 2: Przed przystąpieniem do smażenia dodać do ciasta około pół szklanki wody.
- Etap 3: Naleśniki smażyć z obu stron na małej ilości masła lub oleju, najlepiej na patelni teflonowej
Przepis na naleśniki z dżemem:
- Etap 1: Najprostsza wersja naleśników. Przygotowane placki naleśnikowe posmarować dżemem o dowolnym smaku i podsmażyć na wolnym ogniu. Uwaga na zbyt wielką ilość dżemu, który może wyciekać.
Przepis na naleśniki z mięsem:
- Etap 1: Gotujemy mięso mielone, dodając do rondelka pokrojoną cebulę, sól, pieprz i bazylię. Można użyć także papryki.
- Etap 2: Przygotowane wcześniej placki naleśnikowe nadziewamy mięsem i smażymy na patelni.
Przepis na naleśniki z serem:
- Etap 1: Jedną kostkę sera tłustego lub półtłustego rozetrzeć z cukrem (1-2 łyżeczki) i jajkiem.
- Etap 2: Zwinąć naleśniki, smażyć na wolnym ogniu do zarumienienia.
Skomentujcie, oceńcie i powiedzcie, jaka wersja naleśników najbardziej się wam podoba.
Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Naleśniki
Czas przygotowania:
Średnia ocena:




