Składniki:

  • 0,5 kilograma wieprzowiny mielonej
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • słodka i ostra papryka
  • curry
  • kurkuma
  • imbir
  • majeranek
  • ser żółty
  • 1 jajko
  • 1 bułka
  • ryż
  • oliwa
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów (najlepiej bez skórki)
  • sól
  • pieprz
  • patyczki do szaszłyków



Dziś zabierzemy Was w odmęty orientalnej kuchni. Oto nasza wariacja na temat ryżu i klopsików, które nadzialiśmy na patyk. Proste danie, łatwe i szybkie do przygotowania. Wystarczy zaledwie 40-50 minut, aby orientalne klopsiki z ryżem były gotowe.



Z kupieniem składników również nie powinniście mieć problemów. Curry lub kurkuma i inne orientalne przyprawy dostępne są w wielu marketach. Polecamy również sklepy z indyjskimi przyprawami. Nie da się ukryć, że przepis na klopsiki w stylu orientalnym bez przypraw nie będzie miał swoistego charakteru smakowego.  Gdy zbierzecie już składniki – zapraszamy do kuchni.

  • Etap 1: Zaczynamy od mięsa na klopsiki. Na początku polecamy zamoczyć w wodzie bułkę. Do sporej miski wrzucamy zmielone mięso. Cebulę siekamy na drobne kawałeczki i dodajemy do miski razem z papryką (również drobno pokrojoną). Następnie wbijamy jajko, dodajemy zmoczoną bułkę i dokładnie mieszamy przyprawiając solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami z podanego zestawu (po szczypcie, nie można przesadzić).
  • Etap 2: Tak przygotowane mięso należy dokładnie wymieszać. Następnie formujemy małe klopsiki i nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Polecamy nadziewać po 2-3 klopsiki na patyczek.


  • Etap 3: Nadziane klopsiki układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut. Temperatura pieczenia 180 stopni Celsjusza.
  • Etap 4: Gdy mięso będzie w piekarniku – gotujemy ryż tradycyjną metodą (w lekko osolonej wodzie).
  • Etap 5: Klopsiki będą wspaniale się komponować z sosem. Zatem przystąpmy do jego realizacji. Oliwę wlewamy na patelnię i podgrzewamy przez kilkadziesiąt sekund. Na patelnię wyciskamy czosnek, dodajemy pomidory z puszki, łyżkę koncentratu, szczyptę soli, pieprzu, majeranku i słodkiej papryki.
  • Etap 6: Sos gotujemy aż zgęstnieje. W tym czasie wyjmujemy klosiki z piekarnika i wrzucamy do sosu, aby przez 5-7 minut dusiły się w pysznym sosie. Wieńczymy danie, układając szaszłyki na ryżu i polewając sosem oraz ucierając na wierzch odrobinę żółtego sera.

orientalne klopsikiGotowe, pyszne klopsiki na patyku z ryżem już czekają na podanie. Uwaga – szybko znikają z talerzy. Oczywiście zamiast ryżu można użyć makaronu, ale ci, którzy śledzą nasz blog zapewne wiedza, że ostatnio dosyć często sięgaliśmy po różne makarony, więc teraz przyszedł czas na ryż.

Zapraszamy do gotowania i życzymy smacznego. Klopsiki kontratakują w smacznym stylu!

 

Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Orientalne klopsiki
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
0 Based on 2 Review(s)

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook