Składniki:

  • szczypta proszku do pieczenia
  • 100 mililitrów piwa
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka czerwona
  • majeranek
  • olej



Papryka zazwyczaj gości w naszych kuchniach jako dodatek do smaku, do innych dań lub jako przyprawa w wersji sproszkowanej. Co powiecie na zmianę ról i postawienie papryki na pierwszym miejscu, jako produkt główny? Wbrew pozorom jest to możliwe, a wychodzi naprawdę smacznie – papryka w cieście to nasza kolejna propozycja.



Papryka w cieście to standardowo potrawa, którą podaje się jako przystawkę, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać do niej coś jeszcze i sprawić, aby stała się danie głównym. Sprawdźcie nasz przepis na paprykę w cieście i spróbujcie, bo smak jest naprawdę wyjątkowy. Papryka w cieście, do tego z sosem słodko-kwaśnym naprawdę robi wrażenie, a jest łatwa w przygotowaniu i nie zajmuje wiele czasu.

  • Etap 1: Zaczynamy od przygotowania papryki, którą kroimy w paski i posypujemy majerankiem. Następnie mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz piwem tak, aby powstała gładka masa – to bardzo ważne.
  • Etap 2: Na patelni rozgrzewamy olej – musi być go dość dużo, aby papryki mogły się w nim zanurzyć (smażymy na głębokim tłuszczu). Przygotowane na początku paski papryki zanurzamy w jednolitej masie, a więc w tym momencie już w cieście i automatycznie przekładamy je do gorącego tłuszczu. Koniecznie uważajmy, aby papryki nie zaczęły pękać.



  • Etap 3: Papryki w cieście smażymy tak długo, aż pięknie się zarumienią, wręcz staną się brązowe. Kiedy tak się stanie, umieszczamy je na papierowym ręczniku, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.
  • Etap 4: Ostatni etap to przygotowanie sosu słodko-kwaśnego, możecie zrobić to poprzez nasz przepis na sos słodko-kwaśny, który uwieńczy dzieło – papryki w cieście będziemy mogli moczyć w sosie dla uzyskania jeszcze lepszego smaku. Paprykę i sos podajemy w oddzielnych naczyniach – gotowe!

papryka w ciescie

Ta przystawka może stać się nawet danie głównym, oczywiście z konkretnymi dodatkami, którą pozwolą nam się naprawdę nasycić. Papryka w cieście to potrawa oryginalna i bardzo lubiana prze dzieci oraz dorosłych – naprawdę warto spróbować.

Życzymy smacznego!

Oceń przepis

recipe image
Nazwa:
Przepis na Paprykę w cieście



Czas przygotowania:
Średnia ocena:
0graygraygraygraygray Based on 1 Review(s)

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook