Składniki:

  • 35 dekagramów filetu z dorsza
  • 1 średnia marchew
  • 1 cebula
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka świeżego koperku
  • 2 łyżki masła
  • kalafior lub ziemniaki



Wbrew pozorom ryby to częsty gość obiadowy w naszym kulinarnym świecie. Dziś prezentujemy przepysznego dorsza, który już czeka na upieczenie. Wielu osobom wydaje się, że ryba to danie tylko dla miłośników, że ryba to brak smaku, że ryba to tylko ości i zero uciechy z gotowania, a już na pewno żadna przyjemność jedzenia. To wielki błąd, nasz przepis na pieczonego dorsza chętnie udowodni niedowiarkom, że ryba może być smaczna, pięknie wyglądająca i łatwa w przygotowaniu.



Zatem do dzieła, niech dorsz zagości porą obiadową na naszych stołach. Przed tym jednak trzeba go dobrze przygotować, co postaramy się za chwilę pokazać.

  • Etap 1: Filet z dorsza należy opłukać, następnie osuszyć, polać sokiem z cytryny i dodać przyprawy (sól i pieprz). Polecamy również dodać startą skórkę cytryny. Gdy ryba jest przyprawiona – ułożyć ją na folii aluminiowej.
  • Etap 2: Na rybę posypujemy cienko startą cebulę. Znów dodać soli i odrobinę pieprzu. Zetrzeć na grubej tarce marchew i ułożyć na cebuli, posypując koprem.


  • Etap 3: Na koniec dodać na rybę 2 łyżki masła i zwinąć folię. Tak przygotowaną rybę wstawić do piekarnika na 35 minut, moc około 180 stopni Celsjusza.
  • Etap 4: Rybę podawać z ugotowanym kalafiorem lub ziemniakami.

pieczony dorszProsto, szybo i smacznie. Ten przepis pokazuje, że nie tylko rybni amatorzy mogą cieszyć się smakiem ryb. Każdy, kto ceni swoje kubki smakowe i dobry gust kulinarny nie przejdzie obok tej ryby obojętnie!

Życzymy smacznego.

Oceń przepis

recipe image
Nazwa:
Przepis na Pieczonego dorsza



Czas przygotowania:

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook