Składniki:

  • Ciasto:
  • 500 gramów mąki
  • 1 jajko
  • 1 szklanka wody
  • 5 łyżek oleju
  • sól
  • Mięsny farsz:
  • 700 gramów mięsa wieprzowego
  • 700 gramów mięsa drobiowego
  • pół selera
  • pół pora
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • papryka (przyprawa)
  • majeranek



Dawno nie przygotowywaliśmy niczego pochodzącego stricte z polskiej kuchni. Postanowiliśmy to zmienić, przygotowując polskie pierogi, które zna nie tylko Polska, ale także cały świat (ostatnio nawet gwiazdy NBA miały okazję ich spróbować).



Podzielimy się z Wami domowym przepisem na pierogi, którego nauczyła nas nasza świętej pamięci babcia. Stary, sprawdzony przepis na ciasto i dodatki, które każdy może wybrać zgodnie ze swoim uznaniem kulinarnym (my polecamy pierogi z mięsem, ale nie są nam obce pierogi z jagodami lub truskawkami).

 

Przepis na ciasto na pierogi:

  • Etap 1: Gotujemy wodę i wlewamy do miski, do której uprzednio wsypaliśmy mąkę. Łyżką mieszamy wodę (wrzątek) z mąką, po czym odstawiamy na chwilę, aby ciasto ostygło.
  • Etap 2: Gdy ciasto wystygnie, dodajemy olej, szczyptę soli oraz wbijamy jajko. Gnieciemy do momentu uzyskania jednolitego ciasta, po czym odstawiamy przykrywając folią na około 20 minut.


 

Przepis na mięsny farsz do pierogów:

  • Etap 1: Przygotowane mięso zalewamy wodą. Dodajemy pokrojone warzywa (zostawiamy tylko jedną cebulę na później), doprawiamy solą i pieprzem (można użyć vegety) i gotujemy do miękkości. Gdy farsz będzie ugotowany – odstawiamy go do ostygnięcia, po czym mielimy maszynką.
  • Etap 2: Uzyskaną w sposób zmielenia masę mięsną doprawiamy solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Zostawioną cebulę siekamy i szklimy na patelni, po czym dodajemy do mięsa (odrobinę zostawiamy do dekoracji).
  • Etap 3: Do masy wlewamy odrobinę pozostawionego po gotowaniu rosołu. Dzięki temu farsz nie będzie za suchy.
  • Etap 4: Ostatni etap to rozwałkowanie przygotowanego ciasta i wycinanie okręgów (my robimy to za pomocą sporej szklanki). Na środku każdego krążka nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy (na małym ogniu) w osolonej wodzie. Gotujemy do momentu, aż wypłyną (zwykle od 2-4 minut).

 pierogi z miesem

Pyszne pierogi z mięsem gotowe. Podajemy je na ciepło, polane klarowanym masłem oraz zeszkloną cebulką. Można przygotować również pierogi owocowe, wtedy zamiast mięsnego farszu używamy powideł i dekorujemy je słodką śmietaną.

 

A oto obiecany bonus, film promujący pierogi wśród gwiazd NBA:

Życzymy pysznych mięsnych lub owocowych pierogów!

 

Oceń przepis

recipe image
Nazwa:
Przepis na Pierogi z mięsem



Czas przygotowania:

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook