Składniki:
- Ciasto:
- pół kilograma mąki
- półtora łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 2 szklanki przegotowanej wody
- Farsz:
- pół kilograma ugotowanych ziemniaków
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- 250 gramów białego sera
- olej
Lubicie pierogi? My także. Dziś zaprezentujemy nieco inne pierogi, które smażymy podobnie, jak pączki. Oto pierożance. Jeżeli lubicie ciasto na pierogi, ale w nieco innym wydaniu (czyli smażone) – ta potrawa na pewno Wam zasmakuje.
Przepis na pierożance jest niezwykle szybki i prosty. To szybki i sycący obiad. Wprawdzie pozbawiony mięsa, ale to nic – czasami potrawa obiadowa musi być bezmięsna! Jeżeli jednak nie możecie obyć się bez mięsnych pierożanców, do farszu można dodać mielone mięso wieprzowe. My jednak tego nie zrobimy, krocząc śladami tradycji i smażonej nutki innowacji kulinarnej.
- Etap 1: Mieszamy składniki na ciasto, po czym je wyrabiamy do momentu, aż uzyskamy jednolitą, gładką konsystencję. Ciasto rozwałkowujemy (warto podsypać stół i wałek mąką, aby się nie kleiło). Gdy ciasto będzie gotowe, dużą szklanką wykrajamy kółka (liczba kółek powinna być parzysta).
- Etap 2: Przygotowujemy farsz. Gotujemy ziemniaki, kroimy cebulę, dodajemy sól i pieprz oraz biały ser i wszystko mieszamy. Na przygotowane krążki z ciasta nakładamy farsz. Drugim kółkiem przykrywamy pierożance. Zamykamy pierożance widelcem lub palcami, przyciskając końce kółek.
- Etap 3: Czas na smażenie. Nie gotujemy pierogów, ale smażymy je na rozgrzanym oleju. Smażymy po obu stronach (po około pół minuty), aż pierożance nie nabiorą złotego koloru i nie urosną.
To wszystko. Pyszne pierożance są już gotowe. Podajemy je ciepłe, prosto z patelni. Przed podaniem można je położyć na papierowy ręcznik, aby odsączyć zbędny tłuszcz.
Smacznych smażonych pierogów!
Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Pierożance
Czas przygotowania:
Średnia ocena:




