Składniki:

  • 1 kurczak
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki soli
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka bulionu mięsnego
  • 400 gramów pieczarek
  • 2 łyżki soi
  • 10 cebul
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek



Dziś będzie pikantnie! Przedstawiamy pikantnego kurczaka z warzywami, który poruszy każde podniebienie. Prezentujemy kurczaka w nieco innym wydaniu. Mięso to od zawsze kojarzyło się nam z łagodnością (zapewne to za sprawą delikatnych rosołów lub pysznych kotletów z piersi kurczaka). Postanowiliśmy więc przygotować obiad stricte pikantny, w którym główną rolę odegra kurczak i cała orkiestra warzywna!



Opisywany przez nas przepis na pikantnego kurczaka z warzywami to autorski pomysł, który (mamy taką nadzieję) spodoba się także Wam. Przygotowanie dosyć łatwe. Każdy, kto miał wcześniej styczność z kurczakiem w całości na pewno sobie poradzi. Jeżeli natomiast cały kurczak to dla Was zbyt duże wyzwanie – zawsze można kupić poporcjowane mięso.

  • Etap 1: Porcjujemy kurczaka. Mięso układamy w brytfannie skórą do góry i pieczemy.
  • Etap 2: Gdy kurczak jest w piekarniku, oczyszczamy i kroimy pieczarki. Obieramy i gnieciemy z solą ząbki czosnku. Rozgniatamy również rozmaryn i liść laurowy.


  • Etap 3: Smażymy pokrojone pieczarki na maśle. Dodajemy soli do smaku i odcedzamy z tłuszczu. Smażymy pieczarki nie dłużej, niż 4 minuty. Nie wylewamy masła z patelni!
  • Etap 4: Masło po smażeniu pieczarek wlewamy do piekącego się kurczaka. Gdy to zrobimy – zajmujemy się bulionem mięsnym. Dolewamy do niego soję i chwilę podgrzewamy (dokładnie mieszając). Teraz mało przyjemna część – obieramy wszystkie cebule i kroimy w krążki. Układamy cebule między kurczaka i pieczemy dalej. Ważne – co 5 minut polewamy kurczaka odrobiną bulionu z soją.
  • Etap 5: Na koniec kroimy paprykę w krążki i delikatnie smażymy na patelni. Dodajemy ją do kurczaka. Koniec – kurczak jest już gotowy!

kurczak z warzywamiWystarczy trzymać się kilku zasad, nie zapomnieć o podlewaniu kurczaka bulionem – dobrze ułożyć dodatki (ważne, aby warzywa były między porcjami mięsa, a nie tylko na wierzchu), aby zaszokować wszystkim pysznym i prostym daniem.

Smacznego obiadu i miłego gotowania!

 

Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Pikantnego kurczaka z warzywami
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
no rating Based on 0 Review(s)

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook