Składniki:
- 1 kurczak
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki soli
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 3 łyżki masła
- 1 łyżeczka bulionu mięsnego
- 400 gramów pieczarek
- 2 łyżki soi
- 10 cebul
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Dziś będzie pikantnie! Przedstawiamy pikantnego kurczaka z warzywami, który poruszy każde podniebienie. Prezentujemy kurczaka w nieco innym wydaniu. Mięso to od zawsze kojarzyło się nam z łagodnością (zapewne to za sprawą delikatnych rosołów lub pysznych kotletów z piersi kurczaka). Postanowiliśmy więc przygotować obiad stricte pikantny, w którym główną rolę odegra kurczak i cała orkiestra warzywna!
Opisywany przez nas przepis na pikantnego kurczaka z warzywami to autorski pomysł, który (mamy taką nadzieję) spodoba się także Wam. Przygotowanie dosyć łatwe. Każdy, kto miał wcześniej styczność z kurczakiem w całości na pewno sobie poradzi. Jeżeli natomiast cały kurczak to dla Was zbyt duże wyzwanie – zawsze można kupić poporcjowane mięso.
- Etap 1: Porcjujemy kurczaka. Mięso układamy w brytfannie skórą do góry i pieczemy.
- Etap 2: Gdy kurczak jest w piekarniku, oczyszczamy i kroimy pieczarki. Obieramy i gnieciemy z solą ząbki czosnku. Rozgniatamy również rozmaryn i liść laurowy.
- Etap 3: Smażymy pokrojone pieczarki na maśle. Dodajemy soli do smaku i odcedzamy z tłuszczu. Smażymy pieczarki nie dłużej, niż 4 minuty. Nie wylewamy masła z patelni!
- Etap 4: Masło po smażeniu pieczarek wlewamy do piekącego się kurczaka. Gdy to zrobimy – zajmujemy się bulionem mięsnym. Dolewamy do niego soję i chwilę podgrzewamy (dokładnie mieszając). Teraz mało przyjemna część – obieramy wszystkie cebule i kroimy w krążki. Układamy cebule między kurczaka i pieczemy dalej. Ważne – co 5 minut polewamy kurczaka odrobiną bulionu z soją.
- Etap 5: Na koniec kroimy paprykę w krążki i delikatnie smażymy na patelni. Dodajemy ją do kurczaka. Koniec – kurczak jest już gotowy!
Wystarczy trzymać się kilku zasad, nie zapomnieć o podlewaniu kurczaka bulionem – dobrze ułożyć dodatki (ważne, aby warzywa były między porcjami mięsa, a nie tylko na wierzchu), aby zaszokować wszystkim pysznym i prostym daniem.
Smacznego obiadu i miłego gotowania!
Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Pikantnego kurczaka z warzywami
Czas przygotowania:
Mam trzy pytania do tego przepisu.
1.W jakiej temperaturze pieczemy tego kurczaka ?
2. Co dzieje się z rozgniecionym czosnkiem, rozmarynem i liściem.
3. Napisałeś, że odcedzamy pieczarki z tłuszczu po czym nie wylewamy masła z patelni. To mi się nie zgadza chyba że nie rozumiem tego zadania.
Pozdrawiam.
Ad 1. Ja kurczaka piekę zawsze w temperaturze 180-190 stopni
Ad 2.Oczywiście przyprawy lądują na patelni razem z pieczarkami, a później do kurczaka.
Ad 3. Tłuszczem tu w domyśle jest masło 🙂