Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oleju lub oliwy
  • 1/4 szklanki ciepłej (ale nie przegotowanej) wody
  • 1/4 szklanki ciepłego (ale nie przegotowanego) mleka
  • 1 kostka drożdży
  • 1 jajko
  • 1 papryka
  • 2 cebule
  • ser salami
  • 2 puszki pomidorów
  • ketchup
  • koncentrat pomidorowy
  • kilka plastrów salami, szynki lub innej wędliny (wedle uznania)
  • przyprawa do pizzy lub oregano



Potrawa, która na całym globie cieszy się sporą popularnością. Chodzi oczywiście o pizzę, która wita w menu wielu restauracji oraz obiadową porą w naszych domach. Pizza to doskonały pomysł na obiad. Jej szybkie przyrządzenie, dowolność wyboru składników i świetna zabawa podczas gotowania sprawiły, że to jedna z naszych ulubionych potraw.



Dziś zdradzimy, jak przygotować pizzę, aby każdy domownik mógł zachwycić swoje kubki smakowe tą włoską potrawą. Zapraszamy do gotowania z nami i do przetestowania naszego przepisu. Jednocześnie informujemy, że jest to nasz nowatorski przepis na pizzę (zwłaszcza, jeżeli chodzi o składniki i sposób przygotowania ciasta)

Ciasto na pizzę

  • Etap 1: Do sporych rozmiarów miski wsypujemy 0,5 kg mąki pszennej, dodajemy rozdrobnioną kostkę drożdży (polecamy drożdże babuni), sol, cukier,  1/4 szklanki ciepłej (ale nie przegotowanej) wody oraz 1/4 szklanki ciepłego (ale nie przegotowanego) mleka. Na koniec dolewamy łyżkę oleju lub oliwy i wbijamy 1 jajko.
  • Etap 2: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto (w przypadku sklejania ciasta dodać odrobinę mąki). Wyrobioną kulę ciasta przykrywamy ścierką i zostawiamy na około godzinę.


  • Etap 3: Po godzinie rozwałkowujemy ciasto (uprzednio posypując blat odrobiną mąki), nadając pożądany efekt (okrąg lub prostokąt).
  • Etap 4: Nakładamy ciasto na papier do pieczenia i blachę piekarnika, nakłuwamy ciasto, aby pięknie urosło i nabrało jędrnych kształtów.

Sos do pizzy i dodatki

Podczas godzinnego oczekiwania, aż drożdże wyrosną – polecamy zając się sosem i przygotowaniem dodatków. Pragniemy zaznaczyć, że każdy kucharz przygotowujący pizzę ma pełną dowolność, jeżeli chodzi o składniki, mięso lub inne dodatki.

  • Etap 1: Odcedzić  przez sitko sok z puszek z pomidorami i wlać na patelnię, dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego i odrobinę ketchupu – wszystko wymieszać i doprawić szczyptą oregano lub przyprawy do pizzy.
  • Etap 2: Pokroić cebulę i paprykę, zetrzeć ser salami na tarce (duże oczka), pokroić wędlinę.

Zwieńczenie włoskiego dzieła

Mając gotowe (rozwałkowane) ciasto, pokrojone dodatki i pyszny sos domowej roboty na patelni przystąpmy do zakończenia włoskiego dzieła!
Ciasto polać odrobiną sosu, rozprowadzić po całej płaszczyźnie. Położyć kawałki cebuli i papryki, wędlinę i  posypać startym serem. Pizzę przyprawić szczyptą oregano lub przyprawą do pizzy. Piec w piekarniku ustawionym na około 200 – 220 stopni przez około 40 minut.

pizzaZapraszamy do komentowania przepisu i do podzielenia się z nami opinią, jak smakowała pizza!

Życzymy smacznego!

Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Pizzę
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
0 Based on 4 Review(s)

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook