Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oleju lub oliwy
- 1/4 szklanki ciepłej (ale nie przegotowanej) wody
- 1/4 szklanki ciepłego (ale nie przegotowanego) mleka
- 1 kostka drożdży
- 1 jajko
- 1 papryka
- 2 cebule
- ser salami
- 2 puszki pomidorów
- ketchup
- koncentrat pomidorowy
- kilka plastrów salami, szynki lub innej wędliny (wedle uznania)
- przyprawa do pizzy lub oregano
Dziś zdradzimy, jak przygotować pizzę, aby każdy domownik mógł zachwycić swoje kubki smakowe tą włoską potrawą. Zapraszamy do gotowania z nami i do przetestowania naszego przepisu. Jednocześnie informujemy, że jest to nasz nowatorski przepis na pizzę (zwłaszcza, jeżeli chodzi o składniki i sposób przygotowania ciasta)
Ciasto na pizzę
- Etap 1: Do sporych rozmiarów miski wsypujemy 0,5 kg mąki pszennej, dodajemy rozdrobnioną kostkę drożdży (polecamy drożdże babuni), sol, cukier, 1/4 szklanki ciepłej (ale nie przegotowanej) wody oraz 1/4 szklanki ciepłego (ale nie przegotowanego) mleka. Na koniec dolewamy łyżkę oleju lub oliwy i wbijamy 1 jajko.
- Etap 2: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto (w przypadku sklejania ciasta dodać odrobinę mąki). Wyrobioną kulę ciasta przykrywamy ścierką i zostawiamy na około godzinę.
- Etap 3: Po godzinie rozwałkowujemy ciasto (uprzednio posypując blat odrobiną mąki), nadając pożądany efekt (okrąg lub prostokąt).
- Etap 4: Nakładamy ciasto na papier do pieczenia i blachę piekarnika, nakłuwamy ciasto, aby pięknie urosło i nabrało jędrnych kształtów.
Sos do pizzy i dodatki
Podczas godzinnego oczekiwania, aż drożdże wyrosną – polecamy zając się sosem i przygotowaniem dodatków. Pragniemy zaznaczyć, że każdy kucharz przygotowujący pizzę ma pełną dowolność, jeżeli chodzi o składniki, mięso lub inne dodatki.
- Etap 1: Odcedzić przez sitko sok z puszek z pomidorami i wlać na patelnię, dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego i odrobinę ketchupu – wszystko wymieszać i doprawić szczyptą oregano lub przyprawy do pizzy.
- Etap 2: Pokroić cebulę i paprykę, zetrzeć ser salami na tarce (duże oczka), pokroić wędlinę.
Zwieńczenie włoskiego dzieła
Mając gotowe (rozwałkowane) ciasto, pokrojone dodatki i pyszny sos domowej roboty na patelni przystąpmy do zakończenia włoskiego dzieła!
Ciasto polać odrobiną sosu, rozprowadzić po całej płaszczyźnie. Położyć kawałki cebuli i papryki, wędlinę i posypać startym serem. Pizzę przyprawić szczyptą oregano lub przyprawą do pizzy. Piec w piekarniku ustawionym na około 200 – 220 stopni przez około 40 minut.
Zapraszamy do komentowania przepisu i do podzielenia się z nami opinią, jak smakowała pizza!
Życzymy smacznego!





