Składniki:

  • 10 sztuk polędwiczek wieprzowych
  • 0,5 kilograma pieczarek
  • 1 śmietana kremowa 30%
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • ziemniaki/ryż



Dziś opiszemy danie, na które przepis otrzymaliśmy od innego blogera, który prowadzi swój deserowy portal kulinarny. Jednak  czasami człowiek musi także zjeść coś mięsnego, stricte obiadowego. Przepis na polędwiczki w pieczarkach z dodatkiem ziemniaków to znakomita okazja. Jako, że jesteśmy fanami polędwiczek wieprzowych – to właśnie one będą dziś tematem numer jeden.



Sposób przygotowania jest dość prosty, nie wymaga użycia nieznanych technik sztuki kulinarnej lub sprzętu, którego nie byłoby w domach lub sklepach w całej Polsce. Należy jedynie uważać, gdyż polędwiczki wieprzowe są delikatnym mięsem, łatwo więc je przesmażyć lub podać niedopieczone. Mamy nadzieję, że z naszą pomocą Wasze polędwiczki wyjdą wybornie.

  • Etap 1: Pieczarki obieramy, gotujemy przez kilka minut i smażymy. Podczas smażenia doprawiamy solą i pieprzem do smaku. W międzyczasie siekamy cebulę na drobne kawałki i dodajemy do smażących się pieczarek.
  • Etap 2: Pokrojone polędwiczki solimy, pieprzymy i smażymy na patelni przez kilka minut. Następnie na patelnię z polędwiczkami dodajemy usmażone pieczarki i cebulę. Dusimy przez kilka minut, dodając śmietanę.


  • Etap 3: Dusimy na patelni mięso z dodatkami przez 10 minut. W międzyczasie polecamy przygotować ziemniaki lub ryż (wybór należy do Was). My polecamy polędwiczki z pieczonymi ziemniakami w plasterkach.
  • Etap 4: Po podduszeniu na patelni mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze maksymalnej do 180 stopni Celsjusza. Potrawę podajemy na ciepło, z ziemniakami lub ryżem.

polędwiczki w pieczarkachProsty  pyszny obiad, który swoją delikatnością i smakiem rozpływa się w ustach. Naprawdę polecamy!

 

Oceń przepis

recipe image
Nazwa:
Przepis na Polędwiczki w pieczarkach



Czas przygotowania:

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook