Składniki:

  • 500 gramów makaronu typu spaghetti
  • 400 gramów schabu
  • 4 pomarańcze
  • 4 marynowane kabaczki
  • 4 zielone pomidory
  • pieprz
  • sól
  • kurkuma
  • oliwa z oliwek



Jak zapowiadaliśmy – kontynuujemy makaronowe szaleństwo. Tym razem coś znacznie bardziej „odjechanego”, czyli pomarańczowe spaghetti. Nie różni się ono od typowego spaghetti bolognese tylko kolorem – smak również został zmieniony. Na jaki? Tego nie da się opisać, tego trzeba spróbować.



Na pewno zaskoczeniem dla Was będą składniki. Kurkuma, schab, pomarańcze, kabaczki – to właśnie nasza wizja pomarańczowego spaghetti. Pyszne danie, które nieco odbiega od włoskiej tradycji, ale pozostaje w jej obrębie, kusząc smakiem i (w tym przypadku także) kolorem. Zapraszamy po przepis na pomarańczowe spaghetti.

  • Etap 1: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Schab myjemy i kroimy w kostki. 3 pomarańcze obieramy i kroimy na drobne kostki. Kabaczki natomiast kroimy w cienkie plastry.
  • Etap 2: Rozgrzewamy patelnię, wlewamy na nią oliwę i smażymy kawałki mięsa (niezbyt długo). Wyciskamy sok z jednej pomarańczy, dodajemy kurkumę, pokrojone pomarańcze i kabaczki.



  • Etap 3: Smażymy mięso, ciągle mieszając i pilnując momentu, kiedy sos się zredukuje. Gdy to nastąpi – wrzucamy na patelnię ugotowany makaron i wszystko dokładnie mieszamy.
  • Etap 4: Zmniejszamy ogień i zostawiamy danie na ogniu. Podajemy ciepłe, udekorowane małymi pomidorkami (najlepiej zielonymi).

 pomaranczowe spaghetti

Kolorowo na talerzu – tak ma być. Pysznie? Na pewno. Nam taka wersja przypadła do gustu. Od teraz spaghetti ze schabem, pomarańczami i kurkumą na pewno zagości częściej w naszym domu!

Pomarańczowego smacznego!

Oceń przepis

recipe image
Nazwa:
Przepis na Pomarańczowe spaghetti



Czas przygotowania:

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook