Składniki:
- 150 gramów tuńczyka w oleju
- 100 gramów masła
- ostra papryka w proszku (piri piri lub chili)
- czarny pieprz
- sól
- 2 filety anchois
- sok z połowy cytryny
Nigdy nie przygotowywaliśmy pasztetu. Postanowiliśmy podjąć wyzwanie i spróbować przygotować portugalski pasztet z dodatkiem tuńczyka na ostro. Przepis na to danie przesłał nam jeden z czytelników portalu, który zachwalał pasztet prostotą przygotowania, smakiem i swojego rodzaju innowacyjnością.
Z początku podchodziliśmy do tego sceptycznie, ale w końcu trzeba próbować nowości – spróbowaliśmy zaadaptować przepis na portugalski pasztet z tuńczykiem. Okazało się, że nie był to zły pomysł. Jeżeli więc nigdy nie jedliście pasztetu w takiej konfiguracji – zapraszamy do gotowania.
- Etap 1: Tuńczyka odcedzamy z zalewy. Następnie umieszczamy w dużej misce z masłem oraz filetami anchois i wszystko miksujemy blenderem lub mikserem tak, aby powstała gładka masa.
- Etap 2: Po pierwszym zmiksowaniu dodajemy świeży sok z cytryny i ostrą paprykę. Teraz sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy pieprzem i solą wedle uznania.
- Etap 3: Pasztetu nie wstawiamy do piekarnika, formujemy kule za pomocą łyżki lub gałki do lodów i wstawiamy na minimum godzinę do lodówki. My uformowaliśmy serce (dowolność i inwencja wskazana).
- Etap 4: Pasztet polecamy podawać razem z pieczywem.
Doskonała przystawka, dodatek do dania głównego lub po prostu przekąska. Idealna dla tych, którzy lubią innowacyjne połączenia pasztetowe z rybą.
Zapraszamy do skosztowania!
Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Portugalski pasztet z tuńczyka
Czas przygotowania: