Składniki:

  • 150 gramów tuńczyka w oleju
  • 100 gramów masła
  • ostra papryka w proszku (piri piri lub chili)
  • czarny pieprz
  • sól
  • 2 filety anchois
  • sok z połowy cytryny



Nigdy nie przygotowywaliśmy pasztetu. Postanowiliśmy podjąć wyzwanie i spróbować przygotować portugalski pasztet z dodatkiem tuńczyka na ostro. Przepis na to danie przesłał nam jeden z czytelników portalu, który zachwalał pasztet prostotą przygotowania, smakiem i swojego rodzaju innowacyjnością.

Z początku podchodziliśmy do tego sceptycznie, ale w końcu trzeba próbować nowości – spróbowaliśmy zaadaptować przepis na portugalski pasztet z tuńczykiem. Okazało się, że nie był to zły pomysł. Jeżeli więc nigdy nie jedliście pasztetu w takiej konfiguracji – zapraszamy do gotowania.

  • Etap 1: Tuńczyka odcedzamy z zalewy. Następnie umieszczamy w dużej misce z masłem oraz filetami anchois i wszystko miksujemy blenderem lub mikserem tak, aby powstała gładka masa.
  • Etap 2: Po pierwszym zmiksowaniu dodajemy świeży sok z cytryny i ostrą paprykę. Teraz sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy pieprzem i solą wedle uznania.


  • Etap 3: Pasztetu nie wstawiamy do piekarnika, formujemy kule za pomocą łyżki lub gałki do lodów i wstawiamy na minimum godzinę do lodówki. My uformowaliśmy serce (dowolność i inwencja wskazana).
  • Etap 4: Pasztet polecamy podawać razem z pieczywem.

portugalski pasztetDoskonała przystawka, dodatek do dania głównego lub po prostu przekąska. Idealna dla tych, którzy lubią innowacyjne połączenia pasztetowe z rybą.

Zapraszamy do skosztowania!

Oceń przepis

recipe image
Nazwa:
Przepis na Portugalski pasztet z tuńczyka



Czas przygotowania:

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook