Składniki:
- 50 dekagramów mięsa mielonego z piersi indyczej
- 12 połówek łuskanych orzechów włoskich
- 2 jajka
- 1 mała cebula
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 łyżeczka tartego chrzanu
- Olej do smażenia pulpetów
- 200 mililitrów bulionu
- sól
- pieprz
- majeranek
- 1 liść laurowy
Dawno nie przygotowywaliśmy pulpetów. Dawno też nie zajmowaliśmy się mięsem z indyka. Postanowiliśmy połączyć te dwa zbiegi okoliczności w jedną potrawę – pulpety nadziewane orzechami. Dzisiejszy obiad powstanie z piersi z indyka. Jest to pewnego rodzaju kulinarna wariacja na temat pulpetów i orzechów.
Przepis jest dość prosty, przypomina zwykłe pulpety, które znamy z rodzinnych domów. My jednak (nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy czegoś nie zmienili) postanowiliśmy wprowadzić jeden, delikatnie muskający podniebienia produkt – orzechy włoskie. Oto przepis na pulpety nadziewane orzechami! Doskonały wybór, aby połączyć tradycję, innowację i zachwyt kulinarny.
- Etap 1: Do mięsa mielonego wbijamy jajka, dodajemy pół szklanki bułki tartej oraz obraną, drobno posiekaną cebulę. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem i wyrabiamy mięso na pulpety. Wszyscy, którzy lubują i w orzechach mogą pokroić kilka z nich na drobno i dodać do mięsnej masy.
- Etap 2: Formujemy z mięsa placki, po czym w środku układamy połowę orzecha włoskiego. Formujemy kulę (z orzechem w środku).
- Etap 3: Tak uformowane pulpety panierujemy w bułce i smażymy na złoty kolor.
- Etap 4: Gotujemy bulion. Usmażone pulpety wrzucamy do garnka z bulionem i trzymamy na ogniu przez minimum kwadrans. Od czasu do czasu delikatnie mieszamy, przewracając orzechowe pulpety.
Nasza pulpetowa innowacja gotowa! Oczywiście zamiast orzechów możecie umieścić wewnątrz pulpetów dowolny inny składnik. Nam jednak zasmakowały orzechy!
Smacznych pulpetów z orzechami!
Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Pulpety nadziewane orzechami
Czas przygotowania: