Składniki:

  • 300 gramów zielonego groszku
  • 250 gramów sera gorgonzola
  • 2 marchwie
  • 100 mililitrów mleka
  • 3 cebule dymki
  • 2 jajka
  • oliwa z oliwek
  • przyprawa uniwersalna typu delikat
  • 200 gram mąki pszennej
  • 120 gram masła
  • 1 żółtko
  • ¼ łyżeczki soli



Każdy kraj, każdy region czy niekiedy nawet miasto słynie z przysmaków, typowych tylko dla tego konkretnego miejsca. Jest tak na całym świecie, a dzięki tak ogromnej i wspaniałej różnorodności możemy sprawić, że nasza kuchnia właściwie nigdy nie będzie nudna. Jeśli lubcie kuchnię francuską, to powinien zainteresować Was Quiche Lorraine czyli placek lotaryński.



Placek lotaryński to jedno z tradycyjnych dań Lotaryngii, a więc północno-wschodniego regionu Francji, który serwuje się w szczególności podczas świąt Bożego Narodzenia i podaje w formie tortu. Nie jest to jednak deser – przepis na Quiche Lorraine jasno wskazuje, że jest to danie bardziej obiadowe bądź idealne na kolację. Spróbujcie, bo to naprawdę ciekawa odmiana.

  • Etap 1: Zaczynamy od przygotowania warzyw – siekamy więc dymkę, a marchew kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy przygotowaną cebulę oraz marchew tak długo, aż staną się miękkie. Następnie dodajemy groszek i smażymy około 5 minut. Po tym czasie doprawiamy wszystko przyprawą uniwersalną typu delikat i odstawiamy do przestudzenia.
  • Etap 2: W misce ubijamy jajka z mlekiem, a kiedy tego dokonamy znów doprawiamy uniwersalną przyprawą typu delikat.



  • Etap 3: Czas na przygotowanie kruchego, słonego ciasta – w tym celu mąkę, sól, żółtko i masło należy posiekać nożem. Następnie rozkruszamy je palcami i dodajemy dwie łyżki zimnej wody – zagniatamy i schładzamy. Schłodzone ciasto układamy na opruszonym mąką blacie i wałkujemy na grubość 3-5 centymetrów. Teraz przenosimy ciasto do formy i odcinamy nadmiar, nakłuwamy widelcem i w końcu podpiekamy w temperaturze 200 stopni.
  • Etap 4: Na już podpieczone ciasto musimy nałożyć połowę przygotowanej na początku masy z groszku, cebuli i marchwi. Po tej czynności posypujemy ciasto serem, a na koniec znów nakładamy masę – tyle, ile jej pozostało i zalewamy masą jajeczną.
  • Etap 5: Czas na pieczenie – piekarnik rozgrzewamy więc do 180 stopni i pieczemy przez około 40 minut.

Quiche Lorraine

Prawda, że nieskomplikowane? Na pewno każdy z Was poradzi sobie z tym zadaniem znakomicie. Pamiętajcie jednak, aby upieczony placek przestudzić i koniecznie podawać go na zimno.

Życzymy przyjemnych wrażeń smakowych i smacznego!

 

Oceń przepis

recipe image
Nazwa:
Przepis na Quiche Lorraine



Czas przygotowania:

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook